Dat hoor je niet vaak: de oprichter en topman van één van de meest succesvolle bedrijven ter wereld die de ondergang van z’n levenswerk aankondigt.

Bestuursvoorzitter Jeff Bezos van webwinkel Amazon deed afgelopen week een bijzondere uitspraak tijdens een bijeenkomst met werknemers. Tv-zender CNBC kreeg geluidsopnames van de bijeenkomst in handen.

Amazon heeft een beurswaarde van bijna 800 miljard dollar en Bezos is de rijkste man ter wereld. Toch meent hij dat het 24 jaar oude bedrijf allesbehalve onaantastbaar is.

“Amazon is niet te groot om om te vallen…sterker, op een dag gaat Amazon failliet”, zei Bezos naar verluidt tijdens de bijeenkomst. “Als je naar grote bedrijven kijkt, dan hebben die eerder een levenscyclus van iets meer dan dertig jaar en is een levensduur van honderd jaar veel zeldzamer.”

De geschiedenis laat inderdaad zien dat bedrijven niet het eeuwige leven hebben, maar het is niet erg gebruikelijk voor een topman om daar over te speculeren. Laat staan de baas van één van de machtigste firma’s ter wereld, die voor enorme disruptie in de retailsector heeft gezorgd.

Volgens Bezos moet Amazon alles in het werk stellen om de focus op klanten te behouden, om zo het onvermijdelijke uit te stellen.

"Zodra we niet meer met klanten bezig zijn, maar vooral met onszelf, zal het bergafwaarts gaan. Dat moment moeten we zo lang mogelijk vooruit zien te schuiven", aldus Bezos.

CNBC sprak met diverse medewerkers van Amazon die hun zorg uitspraken over potentiële interventie van de overheid, omdat Amazon te veel marktmacht zou hebben. Bezos zei hierover: "We zijn een grote onderneming. Dat is feitelijk zo. Dan valt het te verwachten dat je onder een vergrootglas ligt."

LEES OOK: Wij kregen een sneak preview van het vernieuwde kantoor van Microsoft Nederland – dit is het nieuwe werken 2.0