Het Amsterdamse Klimaat- en Energiefonds (Akef) investeert voor twee miljoen euro in de startup Vandebron, waar klanten kunnen kunnen zien van welke bron hun groene energie afkomstig is.

Dat meldt Het Parool. Bij Vandebron kunnen klanten direct stroom afnemen van bijvoorbeeld een boer met een windmolen.

Dat is voordelig voor de boer, omdat die een hogere prijs krijgt dan als hij zijn energieoverschot aan een energiemaatschappij levert. De klant zou ook goedkoper uit zijn, en die weet bovendien zeker dat hij geen kolenenergie krijgt die via certificaten van Noorse waterkrachtcentrales op de markt wordt gebracht als groene energie.

Zonnepanelen moeten rendabel worden

Amsterdam hoopt dat het daardoor aantrekkelijker wordt voor bedrijven om zonnepanelen te plaatsen. Jeroen Meinders van het Akef noemt in de krant de RAI als voorbeeld. Op een deel van het dak van het complex liggen zonnepanelen, genoeg om de RAI van energie te voorzien. Het wordt mogelijk ook rendabel om de rest van het dak met zonnepanelen te beleggen als Amsterdammers die energie kunnen afnemen.

Het Amsterdamse Klimaat- en Energiefonds is in 2013 opgericht door de gemeente om de opbrengst van de verkoop van energiebedrijf Nuon te investeren in duurzame energie. Het gaat in totaal om 45 miljoen. Eerder werd geld gestoken in zonnepanelen van de Amsterdam Arena en Big Solar, dat zonnepanelen aan particulieren leaset.