Steeds meer Nederlanders hebben moeite om op tijd hun energierekening te betalen. De gemiddelde betalingsachterstand van klanten bij energiemaatschappijen is in tweeënhalf jaar tijd met bijna 40 procent opgelopen.

Waar de achterstand per klant in de zomer van 2019 gemiddeld 400 euro bedroeg, was dat eind vorig jaar 550 euro. Dat berekende kredietdienstverlener Intrum, dat onder andere als incassobureau optreedt, op basis van eigen gegevens.

Volgens Guy Colpaert, directeur van Intrum in de Benelux, is het door de prijsstijgingen van gas en stroom voor particuliere en zakelijke klanten moeilijker geworden om hun energierekening te betalen. Al in de tweede helft van vorig jaar stegen de gas- en elektriciteitsprijzen razendsnel door relatief lage gasreserves en snel economisch herstel na de coronacrisis.

Nu de oorlog tussen Oekraïne en Rusland de energieprijzen opnieuw de hoogte in heeft geduwd verwacht Colpaert meer betalingsproblemen bij Nederlanders. De pijn doet zich vooral voelen wanneer een energiecontract van een klant afloopt, voorspelt hij.

Volgens Intrum treffen klanten met een schuld bij hun energieleverancier vaker een betalingsregeling. In mei 2019 was zo'n regeling bij ongeveer drie op de tien mensen met een openstaande rekening nodig. Eind 2021 was dat volgens Intrum bij zeven op de tien klanten met een schuld het geval.

Schuldhulpverleners vrezen ook voor de gevolgen van de stijgende energieprijzen. De tienduizenden mensen die aankloppen bij schuldhulpverleners hebben zo'n klein budget dat ze niet zomaar honderden euro's extra kunnen besteden aan gas of elektra, waarschuwde de belangenvereniging NVVK.

De regering besloot de gevolgen van de prijsstijgingen te verzachten door onder andere de btw op gas en elektra te schrappen. Ook kunnen de allerarmsten aanspraak maken op een eenmalige toelage van 800 euro als compensatie voor de energiecrisis.

Gemiddeld gezin betaalt €180 euro per maand aan Rusland

Een deel van de hoge energierekening vloeit uiteindelijk naar Rusland, omdat Nederland naar schatting zo'n 15 procent van z'n gas daar inkoopt.

Iedere dag betaalt Nederland ongeveer 30 miljoen euro aan Rusland voor het gas en andere producten zoals kunstmest en tomaten. Onderzoeksbureau Kalavasta heeft de cijfers en dagprijzen van de gasimport en andere geïmporteerde producten omgerekend in een gemiddeld bedrag per persoon voor de Nederlandse burger, meldt de NOS.

Per hoofd van de bevolking is dat gemiddeld zo'n 2 euro per dag. Een gemiddeld gezin van 3 personen betaalt dus 180 euro per maand aan Rusland, waarvan een flink deel bestemd is voor Russisch gas.

Het bureau heeft op eigen initiatief de berekening gemaakt. Normaal gesproken handelt Kalavasta in opdracht van ministeries, milieuorganisaties en bedrijven.

Als de import van Russisch gas volledig gestopt wordt, zal Nederland ook moeten meehelpen aan het oplossen van tekorten in de rest van Europa, zoals in Duitsland. Dat kan bijvoorbeeld door meer gas in Groningen te winnen. Het beperken van activiteiten van bedrijven die in de chemie, kunstmestindustrie of andere energie-intensieve sector zitten, is een ander alternatief.

Voor de gewone burgers zal een boycot van Russisch gas betekenen de energierekening nog hoger wordt.

LEES OOK: Koken op gas of inductie: 10 belangrijke verschillen (waaronder de energiekosten)