• Koken op inductie wordt steeds populairder in verhouding tot het klassieke gasfornuis.
 • Bij de keuze tussen gas of inductie kun je kijken naar kostenverschillen.
 • Maar ook qua kooktechniek en hygiëne zijn er voor- en nadelen bij zowel inductie als gas.
 • Lees ook: Koken op inductie of gas: wat is beter voor je energierekening?

Koken op inductie is in opkomst. Hoewel een ruime meerderheid van de Nederlandse huishoudens nog kookt op gas, worden steeds meer nieuwe woningen gebouwd zonder gasaansluiting, waar elektrische fornuizen steeds goedkoper worden.

In verband met de energietransitie, waarbij het idee is dat huishoudens minder gebruik gaan maken van aardgas, is de overstap op inductie een voor de hand liggende keuze. Momenteel speelt ook mee energieprijzen flink zijn gestegen, waarbij vooral aardgas relatief duur.

Business Insider bekeek in een eerder artikel of het voordeliger is voor je energierekening om over te stappen van gas op inductie. De conclusie was dat dit nog niet het geval lijkt te zijn. De overstap op inductie zal dus mede van andere overwegingen moeten komen.

Als je kijkt naar de argumenten voor koken op inductie of gas die diverse experts aanvoeren – zie bijvoorbeeld hier, hier, hier en hier – dan kun je het volgende lijstje maken van positieve en negatieve punten voor respectievelijk inductie en gas.

Vijf redenen waarom koken op inductie beter is

 • Een belangrijk argument vóór koken op inductie is dat het een stuk efficiënter is. Waar bij koken op gas tot veertig procent van de warmte verloren gaat, is dat bij een inductieplaat maar tien procent. Let wel: dit wil niet zeggen dat koken op inductie ook goedkoper is, want dat hangt mede af van relatieve verhouding tussen de prijzen van aardgas en stroom. Zie hier voor meer details.
 • Koken op inductie geldt als veiliger. Een van de meest voorkomende oorzaken van woningbranden is door koken op gas, bijvoorbeeld omdat een theedoek, een keukenrol of het behang vlam vat. Bij een inductieplaat is het risico op een dergelijk incident zeer laag.
 • Sommige (moderne) inductieplaten hebben een plaatje waarmee de exacte temperatuur kan worden ingesteld, waardoor er meer gecontroleerd gekookt kan worden dan bij koken op gas, waarbij je alleen met de sterkte van gasvlam varieert.
 • De elektrische fornuizen op inductie die vandaag de dag verkocht worden zien er spectaculair uit. Esthetisch gezien zijn inductieplaten een stuk mooier dan de ouderwetse gasfornuizen.
 • Een inductieplaat is schoner, omdat er geen hoeken of randjes zitten is het makkelijker schoon te houden en is er dus sprake van een verbeterde hygiëne in de keuken.

Vijf redenen waarom koken op gas beter is

 • Wie op gas wil koken kan in principe alle soorten pannen gebruiken. Als je overstapt op inductie, moet je niet alleen een nieuw fornuis aanschaffen maar je moet vaak ook nog eens een nieuwe set pannen kopen. Pannen met een dikkere bodem, een magnetisch veld, of bijvoorbeeld een gietijzeren bodem, zijn populair. Maar ook prijzig.
 • Nog een reden die te maken heeft met de portemonnee: elektrische fornuizen met inductieplaat zijn over het algemeen duurder dan gasfornuizen. Leuk dat het er mooi uitziet: het kost wel gelijk een stuk meer.
 • Naast de nieuwe pannen en het nieuwe fornuis ben je met koken op inductie dus niet goedkoper uit. Zoals Business Insider al eerder uitzocht, ben je voorlopig op jaarbasis nog goedkoper uit als je op gas blijft koken. Daar zitten wel een aantal variabelen aan, zoals je energieleverancier (met eigen zonnepanelen kan koken op inductie voordeliger zijn!)
 • Koken op gas gaat sneller (bij sommige apparaten). Je doet het gas aan en kan gaan koken, terwijl er vaak bij inductieplaten nog een tijd overheen gaat voordat alles is opgewarmd. Hetzelfde geldt voor het afkoelen: hoewel sommige nieuwere inductieplaten gelijk uitgaan, blijft de plaat soms nog minutenlang flink heet.
 • Een elektrisch fornuis is een zwaar apparaat qua stroomverbruik. Dit betekent dat als je niet de juiste stroomgroep in de keuken hebt, je dit nog moet aan laten sluiten. En niet zelden komt het bij huishoudens voor dat de stoppen doorslaan als meerdere zware elektrische apparaten, zoals de wasmachine, droogmachine en de inductieplaat, tegelijk aanstaan. 

Wat zeggen experts over koken op inductie versus gas?

Een eitje koken, een bord pasta maken of een kipfiletje bakken kunnen we allemaal wel, op een elektrisch- of gasfornuis. Maar als het om de grotere maaltijden gaat, welk van de twee opties is dan beter?

Nederlandse topkoks zijn voorlopig nog verdeeld over welk van de twee fornuizen het beste is. “Vol gas op inductie”, zegt de bekende Rotterdamse chef Herman den Blijker in een interview met AD. “Natuurlijk was er eerst weerstand tegen, mensen die hun hakken in het zand zetten. Maar gas of inductie is het verschil tussen een bakelieten telefoon en een gsm. Het gaat zo veel sneller.”

In het artikel bespreekt ook topkok Julius Jaspers de voordelen van koken op inductie. "Ik zie steeds meer restaurants meegaan. Het is ook beter voor in de keuken: daar wordt het zonder die vlammen een stuk minder warm, nu staan er geen druppels meer op de ramen”, aldus Jaspers.

Toch is niet iedere chef in Nederland even enthousiast. Lonny Gerungan, Nederlandse kok op Bali, benadrukt in het AD dat met name bij wokken, zijn specialiteit, gasfornuizen een stuk beter zijn. Op inductie zouden onder meer groenten aanbakken.

Naast de hogere prijzen van inductieplaten is het ook de gewenning die meespeelt. "Bij inductie koken gaat het om hoge temperaturen. De pan wordt snel heet dus dat betekent dat u deze techniek goed moet beheersen. Door de hoge temperaturen is het eten dat u aan het bereiden bent ook sneller te verprutsen”, zegt kok Pierre Wind op de site bewustnieuwbouw.nl.

LEES OOK: Koken op inductie of gas: wat is beter voor je energierekening?