Investeerder Warren Buffett heeft zijn opvolger gevonden. In de brief waarin hij dat bekend maakte, wilde hij nog niet zeggen wie de gelukkige is, maar volgens zijn rechterhand Charlie Munger kunnen het maar twee mannen zijn: Ajit Jain, die verantwoordelijk is voor verzekeringen onder Buffett, of Greg Abel, hoofd van Buffett’s energieafdeling.

Ajit Jain (63) startte zijn carrière bij IBM in India, zijn geboorteland. Hij verhuisde later naar de Verenigde Staten, waar hij bij McKinsey & Company ging werken. Toen hij in 1985 voor Buffett ging werken, wist hij nauwelijks iets over verzekeringen. Nu is hij het hoofd van de verzekeringstak van Berkshire Hathaway, het investeringsimperium van Buffett.

Greg Abel (52) nam in 2008 de leiding over Berkshire Hathaway Energy. Hij stond lange tijd in de schaduw van zijn zakenpartner, David Sokol. Ook Sokol werd genoemd als opvolger voor Buffett, maar hij moest in 2011 terugtreden vanwege een aandelenschandaal. Abel leidde daarop onder meer de enorme overname van NV Energy, de grootste energiemaatschappij van Nevada.

Matthew Rose valt af

Er wordt al lange tijd over de opvolger van de 84-jarige Buffett gespeculeerd.  Tot voor kort werd Matthew Rose genoemd als nieuwe topman van Berkshire Hathaway. Rose is topman van de spoorwegmaatschappij Burlington Northern Santa Fe Railroad, dat onder Berkshire Hathaway valt. Maar Buffett heeft grote kritiek op het beleid van de spoorwegmaatschappij, die ‘veel van haar klanten heeft teleurgesteld’.

Buffett heeft hoge verwachtingen van zijn opvolger. ‘In sommige opzichten zal hij het beter doen dan ik’, voorspelt hij in de brief aan zijn aandeelhouders.

Minder winst

Het bedrijf meldde zaterdag ook dat Berkshire in het laatste kwartaal van vorig jaar fors minder winst heeft geboekt. Het nettoresultaat daalde vergeleken met een jaar eerder met 17 procent tot 4,16 miljard dollar (ruim 3,7 miljard euro).

In het tweede kwartaal vorig jaar schreef het bedrijf nog een recordwinst van 6,4 miljard dollar. De totale winst over 2014 nam licht toe tot 19,9 miljard dollar, van 19,5 miljard in het voorgaande jaar.

Verzekeringen doen het minder goed

Berkshire verdiende minder met zijn verzekeringsondernemingen. In het derde kwartaal zag Berkshire de winst ook al teruglopen. Superbelegger Buffett moest toen vooral inleveren op zijn investeringen in de Britse supermarktketen Tesco.

Berkshire Hathaway kwam vijf decennia geleden in handen van de nu 84-jarige Buffett. Die maakte van de toenmalige textielfabrikant een groot zakenimperium. Berkshire is tegenwoordig een holding met belangen in meer dan tachtig ondernemingen, waaronder verzekeraars, banken, retailers, nutsbedrijven, General Electric, Heinz en het spoorwegbedrijf Burlington Northern Santa Fe (BNSF).

Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl