Oprichter Quirijn Bolle van de keten van duurzame supermarkten Marqt vindt groot worden niet belangrijk, maar groeit wel lekker door.

Dat meldt Marqt-oprichter Bolle (39) in een portret van de Elsevier-uitgave Juist (Blendle).

Bolle stapte in 2005 op bij supemarktreus Ahold uit onvrede over de kwaliteit van de voeding in reguliere supermarkten. “Ik zag opeens in dat grote producenten en retailers hun macht gebruiken om alles wat kwaliteit heeft eruit de duwen”, zegt hij tegen Elsevier Juist.

In 2008 opende de eerste Marqt de deuren aan de Amsterdamse Overtoom. Inmiddels heeft de keten 12 filialen, acht in Amterdam, één in Haarlem, één in Den Haag en twee in Rotterdam.

Marqt: vijf winkels erbij in 2015

Marqt mikt op de kwaliteitsbewuste, grootstedelijke consument en werkt in hetzelfde segment als de ketens EkoPlaza en Landmarkt. De economische crisis heeft klanten niet richting discounters als Lidl gedreven, geeft Bolle aan tegenover Elsevier Juist.

Sterker, er is ruimte voor verder expansie. Het plan is om dit jaar vijf nieuwe winkels te openen. Tegelijk is oprichter Bolle wars van prognoses over toekomstige groei. "Dat is het oude denken. Wat maakt het uit hoeveel winkels je hebt? Onze enige missie is om meer mensen blij te maken."

Indicatief wil Bolle wel iets zeggen over de cijfers, tegenover Elsevier Juist. De jaaromzet ligt ergens tussen de 50 en 100 miljoen euro en groeit, ook in de bestaande winkels. Verder stevent Marqt dit jaar voor het eerst af op winst.