• De stijging van huizenprijzen zet voorlopig ongekend hard door.
  • Op de huizenmarkt geldt echter dat de locatie en specifieke kenmerken van woningen allesbepalend zijn voor de prijzen.
  • Om een indruk te geven van de extremen bekeek Business Insider hoe het per medio oktober is gesteld met de goedkoopste en duurste woonruimtes per provincie.

Terwijl Nederland sinds de nazomer te kampen heeft met een tweede coronagolf, lijkt het op de huizenmarkt nog altijd of er in het geheel geen crisis is.

In het derde kwartaal van dit jaar stegen de prijzen van bestaande woningen gemiddeld met bijna 12 procent, vergeleken met een jaar eerder. Dit was de sterkste stijging van huizenprijzen in twintig jaar, aldus makelaarsclub NVM.

Zolang hypotheekrentes extreem laag blijven, de overheid massaal steun verleent aan bedrijven en de werkloosheid laag blijft, wordt de huizenmarkt afgeschermd voor de coronacrisis.

Wat betreft de slotmaanden van 2020 zijn er ook fiscale prikkels om dit jaar nog een huis te kopen. Zo gaat de overdrachtsbelasting voor beleggers op de huizenmarkt volgend jaar fors omhoog.

Lees ook: Run op vastgoed door beleggers, maar ook starters willen snel een huis kopen en wachten niet op lagere overdrachtsbelasting

Business Insider Nederland zocht voor je uit hoe het momenteel gesteld is met de extremen op de huizenmarkt. Daarvoor keken we op huizensite Funda.nl naar de goedkoopste en duurste woonruimtes per provincie.

Niet geheel verrassend vind je de allergoedkoopste woonruimtes in de noordelijke provincies – wel moet je dan in sommige gevallen een echte liefhebber van klussen zijn, of een aannemer inhuren.

Wie een zeer goedkope woning zoekt moet in provincies als Zuid-Holland en Noord-Brabant veel meer zijn best doen. Daar moet je doorgaans minimaal een ton neerleggen.

Voor de allerduurste huizen, vaak landgoederen, kun je terecht in provincies als Utrecht en Noord-Holland met een budget van 10 miljoen euro of nog wat hoger.

Bekijk hieronder de slideshow:

De goedkoopste en duurste woonruimtes per provincie:

Lees meer over huizen: