Het is druk op de huizenmarkt: prijzen stijgen en de verkoopvolumes blijven hoog.

Voor beleggers die huizen kopen om te verhuren, is er een extra prikkel om toe te slaan, in verband met de verhoging van de overdrachtsbelasting in 2021.

Opvallend genoeg zitten ook starters op de huizenmarkt niet stil, signaleert vastgoedexpert Huib Boissevain van Annexum.

ANALYSE – Huizenprijzen blijven hard doorstijgen en ook op de hypotheekmarkt is het druk. In het derde kwartaal van 2020 registreerde Hypotheken Data Netwerk (HDN) 15 procent meer hypotheekaanvragen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaal daarvoor was de stijging zelfs nog hoger: een plus van liefst 40 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Wat de prijsontwikkeling betreft meldde makelaarsclub NVM afgelopen week dat de waarde van woningen met gemiddeld 11,6 procent is gestegen in het derde kwartaal, vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Eerder dit jaar voorzagen economen nog dat het aantal verkopen op de huizenmarkt zou afnemen, en dat huizenprijzen vanaf 2021 jaar zouden gaan dalen. Maar inmiddels worden die verwachtingen bijgesteld

Verbouwers dominant bij oversluiten en tweede hypotheken

Van de hypotheekaanvragen was twee derde in het derde  kwartaal bedoeld voor de aankoop van een woning en ruim een derde voor oversluiten of een tweede hypotheek.

De markt voor oversluiten en tweede hypotheken wordt gedomineerd door verbouwers, die 14.000 hypotheekaanvragen deden in het afgelopen kwartaal. Zouden dan toch meer mensen zijn gaan klussen dankzij corona?

Hoewel er geen harde bewijzen zijn, denken economen van ABN Amro dat mensen vanwege de coronacrisis hun woning waarschijnlijk belangrijker vinden, omdat ze er meer tijd doorbrengen. Zij vermoeden dat mensen daardoor andere eisen aan hun huis stellen. Dat verklaart dat meer mensen gaan verbouwen en meer kopers interesse hebben in een woning met een extra kamer of tuin.

Huizenbezitters die een duurdere woning kopen, deden in het derde kwartaal 20 procent meer aanvragen voor een hypotheek. Ondanks de crisis profiteren kopers van de lage rente en zetten ze meer eigen middelen in. 

Starters wachten verlaging overdrachtsbelasting niet af

Opvallend is ook dat het aantal hypotheekaanvragen van starters in het hogere marktsegment met 12 procent steeg in het derde kwartaal.

Je zou verwachten dat starters wachten op de vrijstelling van de overdrachtsbelasting volgend jaar. Daarmee besparen ze toch 2 procent op de aankoopprijs. Blijkbaar is de nood om een comfortabele eigen woning te hebben zo hoog, dat ze dit voor lief nemen.

Sowieso ondervinden starters geduchte concurrentie van beleggers op de toch al krappe woningmarkt. Voor beleggers is het namelijk interessant om nog dit jaar woningen te kopen voordat de overdrachtsbelasting in hun nadeel verandert.

Starters die jonger zijn dan 35 jaar hoeven vanaf 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen, terwijl deze belasting voor beleggers gaat stijgen. Dit jaar betalen zij nog 2 procent voor woningen en 6 procent voor andere vastgoedobjecten. Per 1 januari 2021 gaat dat naar 8 procent. Dat is een aanzienlijke stijging.

Betaalde je eerder 6.000 euro overdrachtsbelasting voor een pand van 3 ton, volgend jaar wordt dat 24.000 euro. Daarmee is er een run ontstaan op vastgoed door beleggers.

Dit is waarschijnlijk één van de redenen waarom huizenprijzen tegen de verwachting in toch met bijna 12 procent zijn gestegen in het afgelopen kwartaal.

Huib Boissevain is oprichter en CEO van Annexum, waarmee hij sinds 2000 particuliere- en institutionele beleggers de mogelijkheid biedt om te beleggen in vastgoed. Eerder bekleedde Boissevain diverse leidinggevende functies in de financiële wereld, bij onder meer Van der Moolen, Zurich, Rabo Securities en VastNed. Vanuit die ervaring ontstond zijn enthousiasme voor productontwikkeling en innovatie op het gebied van vastgoedbeleggingen.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – vooral buiten de Randstad stijgen prijzen bizar hard