De Amerikaan Patrick O’Shaughnessy heeft een hoge positie bij de gelijknamige vermogensbeheerder O’Shaughnessy. Dit familiebedrijf richt zich op computergebaseerde beleggingsstrategieën en heeft 6 miljard dollar onder beheer – omgerekend zo’n 5 miljard euro.

O’Shaughnessy sprak begin dit jaar met één van zijn analisten over wat die had gedaan in het weekend. “Hij vertelde me dat hij cryptomunten had gekocht: ether, bitcoin en litecoin”, zegt O’Shaughnessy tegen Business Insider. “Ik dacht: hoe werkt dat eigenlijk?”

Als iemand van zijn eigen team tijd besteedde aan cryptomunten, moest hij er zelf wellicht ook eens wat meer van te weten komen”, concludeerde O’Shaughnessy.

Toevallig kreeg hij een dag later een e-mail van een voormalige bankier van zakenbank Goldman Sachs. Die wilde O’Shaughnessy contacteren over een beleggingsfonds dat hij wilde opzetten voor cryptomunten. Aldus werd BlockTower Capital geboren.

O’Shaughnessy besloot dat hij alles wilde weten over cryptomunten. Zijn bevindingen bundelde de beleggingsspecialist in de audio-documentaire “Hash Power“. Die is bedoeld voor starters op het gebied van cryptomunten, maar tal van zwaargewichten uit de cryptowereld werkten eraan mee.

De eerste aflevering gaat over de achterliggende blockchaintechnologie. Die wordt door Jeremiah Lowin van investeringsmaatschappij Kokino als volgt omschreven:

“Het is een database. Het bijzondere is dat die database verspreid is over de hele wereld. Hij wordt beheerd door vele, vele verschillende computers in een soort netwerk-van-gelijken. Er is dus niet één centrale server waar alles op draait. En, dit is cruciaal, er is niet één persoon of bedrijf met overkoepelende macht.”

“Je hebt dus een gedecentraliseerde database. Waarom is dat interessant? Waar het om draait is dat de oorspronkelijke opzet van bitcoin een blauwdruk geeft die ervoor zorgt dat mensen de inhoud van de database vertrouwen, terwijl ze geen idee hebben wie al die anderen zijn die meewerken aan het beheer van de database.”

Hier kun je luisteren naar het eerste deel van Hash Power (Engelstalig), over het belang van de blockchain: