De uitslagen van de Britse verkiezingen zijn in veel kiesdistricten uiterst spannend. Volgens de peilingen zijn er zo’n honderd zetels waar het een echte nek-aan-nek-race wordt.

Sommige daarvan worden nu bezet door zwaargewichten in de Britse politiek, zoals ministers, voormalige partijleiders en al lang dienende parlementariërs. En ook de huidige premier Boris Johnson zit op de wip.

Business Insider zet hier de belangrijkste kandidaten op een rij die hun zetel zouden kunnen verliezen bij de verkiezingen van donderdag 12 maart.


Zac Goldsmith

Zac Goldsmith

Foto: Reuters

Voormalig burgemeesterskandidaat in Londen Zac Goldsmith kan zorgen voor een van de meest memorabele momenten van de nacht.  De Conservatieve parlementariër ondervindt grote tegenstand van de Liberaal-Democraten voor zijn zetel in Richmond in het zuidwesten van Londen.

Richmond is een kiesdistrict waar veel kiezers tegen de Brexit zijn. Een peiling van YouGov voorspelt dat Goldsmith "waarschijnlijk" zijn zetel moeten afstaan aan LibDem-kandidaat Sarah Olney.

Uitslag verwacht rond 07.00 uur Nederlandse tijd


Theresa Villiers

Theresa Villiers

Foto: Reuters

De minister voor Milieu en prominente Brexiteer Theresa Villiers kan het belangrijkste lid van de regering van Johnson worden die haar zetel verliest. Haar kiesdistrict Chipping Barnet heeft bij het Brexit-referendum van 2016 met een meerderheid van 59 procent voor in de EU blijven gestemd. Daarmee is Villiers een belangrijk doelwit voor de oppositiepartijen die beloven een tweede referendum te houden.

Volgens de prognose van YouGov ligt ze nipt achter op haar Labour-uitdager Emma Whysall. Villiers behaalde bij de verkiezingen van 2017 een meerderheid van slechts 300 stemmen.

Uitslag verwacht rond 06.30 uur Nederlandse tijd


Iain Duncan Smith

Iain Duncan Smith

Foto: Reuters

De voormalige leider van de Conservatieven is in een nek-aan-nek-race verwikkeld met Labour-kandidate Faiza Shaheen in het Remain-district Chingford & Wood Green.

Duncan Smith is een prominente Brexiteer en heeft de zetel van de groene Londense buitenwijk al sinds 1997 in bezit, maar zag Labour bij de verkiezingen van 2017 ineens heel dichtbij komen.

Volgens de laatste peiling van YouGov heeft Labour er nog maar lichte achterstand op de Conservatieven, dus er is een reële kans dat Duncan Smith zijn zetel kwijtraakt.

Als de Conservatieven hier verliezen kunnen ze wel een hele slechte nacht tegemoet gaan.

Uitslag verwacht rond 04.00 uur Nederlandse tijd.


Dominic Raab

FILE PHOTO - Britain's Foreign Secretary Dominic Raab leaves Downing Street in London, Britain, September 4, 2019. REUTERS/Hannah McKay

Foto: Reuters

Op papier zou de minister van Buitenlandse Zaken weinig problemen moeten hebben bij het behouden van zijn zetel. Hij heeft een meerderheid van 23.000 stemmen en de zetel van het in 1997 gecreëerde kiesdistrict Esher and Walton is altijd in Conservatieve handen geweest.

Maar bijna 60 procent van de lokale bevolking heeft in 2016 voor Remain gestemd en kandidate Monica Harding van de Lib Dems hoopt te profiteren van de weerstand tegen aarts-Brexiteer Raab.

Volgens de peiling van YouGov zit Harding Raab echt op de hielen met een achterstand van twee procentpunt. Mocht Raab zijn zetel verliezen dan is dat echt een gigantisch groot moment.

Uitslag verwacht rond 04.00 uur Nederlandse tijd


Caroline Flint

Caroline Flint

Foto: Reuters

Labour heeft de zetel van kiesdistrict Don Valley al sinds 1922 in bezit. Maar uit peilingen blijkt dat Caroline Flint, die er in 1997 verkozen werd, wordt bedreigd door de Conservatieven. Don Valley stemde in 2016 vóór de Brexit.

In een poging om een nederlaag te voorkomen, heeft Flint een draai van 180 graden gemaakt en zich geprofileerd als een van de meest prominente pro-Brexit-politici van het land. Maar het is de vraag of dat genoeg is een grote teleurstelling te voorkomen.

Uitslag verwacht rond 04.00 uur Nederlandse tijd


Dominic Grieve

Tory MP and former Attorney General Dominic Grieve

Foto: Peter Macdiarmid / Getty

De prominente Tory Dominic Grieve was de afgelopen jaren één van de hoofdrolspelers in het Brexit-drama, maar werd eerder dit jaar uit de Conservatieve partij gegooid nadat hij tegen een no-deal Brexit stemde.

Hij doet nu als onafhankelijke kandidaat mee in het kiesdistrict Beaconsfield, dat hij al sinds 1997 vertegenwoordigt. Uit de peilingen blijkt dat hij zijn zetel waarschijnlijk gaat verliezen aan zijn Conservatieve uitdager Joy Morrissey, net als alle voormalige Conservatieve parlementariërs die vandaag meedoen als onafhankelijke kandidaat.

Uitslag verwacht rond 04.00 Nederlandse tijd


Dennis Skinner

Dennis Skinner

Foto: Reuters

De man met de bijnaam The Beast of Bolsover is 87 en al parlementslid voor Labour sinds 1970. Hij is uitgegroeid tot een van de bekendste politici van Groot-Brittannië.

Maar de linkse Skinner staat nu voor het grootste gevecht van zijn carrière in een district dat massaal voor Leave heeft gestemd en in 2017 de Conservatieven flink zag oprukken.

Uitslag verwacht rond 6 uur Nederlandse tijd


Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Getty

De grootste naam die mogelijk zijn zetel verliest is Boris Johnson zelf. Volgens de huidige peilingen is het niet erg waarschijnlijk dat hij zijn zetel kwijtraakt, maar Labour heeft enorm veel geld en energie gestoken in een poging de 5.000 stemmen achterstand in te halen.

Volgens de laatste peiling van YouGov heeft Johnson nu een voorsprong van 9 procentpunt, maar aangezien de Lib Dems en de Greens samen ook op 9 procent staan, zou tactisch stemmen ervoor kunnen zorgen dat de premier toch verliest.

Een nederlaag voor Johnson zou echt een historisch moment zijn en zou de vraag doen rijzen of hij nog wel de rechtmatige premier kan blijven. Volgens het team van Johnson zou hij gewoon op zijn post kunnen blijven als een andere Conservatieve parlementariër zijn of haar zetel aan hem afstaat.

Uitslag verwacht om 05.30 uur Nederlandse tijd


LEES OOK: Deze 5 grafieken laten zien waarom Boris Johnson de Britse verkiezingen heel goed kan winnen