Samumed, een Amerikaans biotechbedrijf dat op 12 miljard dollar (ruim 10 miljard euro) wordt gewaardeerd, heeft maandag nog eens 438 miljoen dollar (379 miljoen euro) aan investeringen opgehaald.

Het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van potentieel revolutionaire behandelingen om haar, huid, botten en gewrichten te laten regenereren en aangroeien.

Samumed zal de nieuwe investeringen aanwenden om deze ontwikkeling voort te zetten en hoopt binnen afzienbare tijd goedgekeurde producten op de markt te kunnen gaan brengen.

“We prijzen ons gelukkig dat we richting commerciële toepassingen gaan en tegelijk kunnen blijven werken aan wetenschappelijk en klinisch onderzoek in vroegere productfases”, liet topman Osman Kibar maandag in een verklaring weten.

Investeringen die Samumed eerder al binnenhaalde, kwamen vooral van vermogende particulieren en staatsinvesteringsfondsen – ofwel beleggingsfondsen die door een overheid worden beheerd.

Afgelopen mei kondigde Erich Horsley, chief business officer bij Samumed, aan dat het bedrijf in de komende drie tot vier jaar naar de beurs kan.

Stamcellen

Samumed werkt aan een aantal experimentele behandelingen die ouderdomsverschijnselen moeten terugdraaien. Het bedrijf kijkt bijvoorbeeld naar toepassingen om haar te laten aangroeien op kalende hoofden, gerimpelde huid weer strak te trekken en kraakbeen te herstellen in versleten gewrichten van artrosepatiënten.

De technologie van het bedrijf richt zich op specifieke eiwitten. Die kunnen volgens wetenschappers een cruciale rol spelen in de ontwikkeling en vernieuwing van stamcellen die kunnen uitgroeien tot specifieke varianten zoals oog-, huid- en haarcellen.

Het menselijk lichaam beschikt over zogenaamde voorlopercellen, die verantwoordelijk zijn voor onderhoud en reparatie van specifieke organen. Zo kunnen zogenoemde mesenchymatische stamcellen bijvoorbeeld beschadigde botten repareren. Dat proces heeft iets te maken met de zogenoemde WNT-signaalroute, waarbij een groep eiwitten de stamcellen laten weten dat ze in actie moeten komen.

"Door bepaalde WNT-processen te manipuleren, kunnen we de voorlopercellen triggeren", zei Kibar in 2017 tegen Business Insider.

Naarmate we ouder worden, raken de WNT-functies uit balans, aldus Kibar. "Als de signaleringsfunctie niet meer dusdanig kan worden geactiveerd dat er genoeg bot wordt aangemaakt, dan krijg je artrose."

Samumed wil de signaleringsfunctie op zo'n manier manipuleren dat de voorlopercellen naar behoren blijven werken zodat zulke aandoeningen en ziektes niet ontstaan.

Op dit moment heeft Samumed zeven klinische onderzoeken lopen, waarvan er twee klaar zijn om naar de derde fase te gaan die kan leiden tot goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

LEES OOK: 12 dingen die ervoor zorgen dat je minder aantrekkelijk bent, volgens de wetenschap