Er zijn talloze makkelijke manieren om te zorgen voor meer sex appeal: ga met een hond wandelen, draai goede muziek en vertel een grap.

Helaas zijn er ook talloze zaken die afbreuk doen aan je aantrekkelijkheid.

Hieronder vind je een dingen die het moeilijker maken om een date te scoren. Slechts enkele gaan over je fysieke gesteldheid.


Slaaptekort

Foto: bark/Flickr

Slaap je slecht, dan kun er een stuk minder aantrekkelijk uitzien.

In 2010 namen Nederlandse en Zweedse onderzoekers foto's van mensen die minstens acht uur hadden geslapen en mensen die al 31 uur niet hadden geslapen. Mensen met een slaaptekort werden gezien als minder gezond en minder aantrekkelijk.

Drie jaar later werd het onderzoek nog uitvoeriger herhaald. De deelnemers beoordeelden de gefotografeerde mensen op basis van verschillende criteria.

In het algemeen zeiden de deelnemers dat de mensen met het slaaptekort "hangende oogleden hadden, rode ogen, donkere wallen en een bleke huid". Ze zagen er zelfs verdrietiger uit dan de groep die beter had geslapen.


Gemeen zijn

Foto: Flickr/Mike Goren

In een Chinese studie uit 2014 lieten onderzoekers mannen en vrouwen naar foto's van elkaar kijken. Allen hadden ze een neutrale expressie.

Sommige foto's werden vergezeld door de woorden 'netjes' en 'eerlijk', andere foto's kregen het stempel 'slecht' en 'gemeen', en weer andere foto's hadden helemaal geen bijschrift.

De deelnemers gaven, hoe verrassend, de laagste cijfers aan de mensen die de omschrijving 'slecht' en 'gemeen' kregen.


Verkeerde lichaamstaal

Foto: Denise Curran/Flickr

De 'power pose' is een controversieel onderwerp in de wetenschap. Een onderzoek uit 2010 zegt dat het ervoor kan zorgen dat je je krachtiger voelt en meer zelfvertrouwen krijgt, maar één van de auteurs kwam daar recent op terug.

Wat volgens onderzoekers van de University of California, Berkeley, Stanford University, the University of Texas at Austin en Northwestern University wel duidelijk is te zien: een power pose kan je aantrekkelijker doen lijken.

In één experiment maakten de onderzoekers profielen voor mannen en vrouwen op een datingapp. In een set van de profielen werden de mannen en vrouwen afgebeeld in een slechte lichaamshouding (denk: met hun armen over elkaar, hangende schouders).

In een andere set profielen werden dezelfde mannen en vrouwen afgebeeld terwijl ze zich groot maakten. Dus met hun armen omhoog, of een uitgestoken arm om iets te pakken.

Wat bleek? Deelnemers kozen sneller iemand wanneer hij zich groot maakte. Vooral de mannen die een zwakke houding aannamen, kregen slechte beoordelingen.


Stress

Foto: source Flickr / Pabak Sarkar

Relax, dan zie je er meteen een stuk beter uit.

Een onderzoek uit 2013 door Finse, Zuid-Afrikaanse, Britse, Letse en Estse wetenschappers liet zien dat Letse vrouwen met veel van het stresshormoon cortisol in hun bloed als minder aantrekkelijk werden gezien door heteroseksuele mannen.

De mannen wisten niets over het cortisolgehalte van de vrouwen. Toch blijkt het een grote invloed te hebben op hoe vrouwen worden gezien.


Te blij of trots lijken

Foto: Flickr / Aina Vidal

Blijdschap wordt meestal gezien als aantrekkelijk bij vrouwen. Maar omgekeerd gaan vrouwen meestal niet voor een man die te veel glimlacht.

Opvallend genoeg wordt trots juist weer gezien als iets aantrekkelijks bij mannen, maar gaat dit niet op bij vrouwen.

In 2011 voerde de University of British Columbia een aantal experimenten uit in samenwerking met duizend volwassenen. Zij kregen foto's te zien van mensen van het andere geslacht en moesten hen beoordelen op aantrekkelijkheid.

Het onderzoek laat zien dat mannen vrouwen vooral aantrekkelijk vinden wanneer ze gelukkig lijken en niet wanneer ze (te) trots overkomen. Bij vrouwen was dat juist andersom.

Het is onduidelijk in hoeverre dit opgaat voor verschillende culturen. De onderzoekers stellen dat bovenstaande resultaten vooral passen bij traditionele westerse opvattingen.


Geen gevoel voor humor hebben

Foto: Carrie Davenport/Getty

Komt een man in een café... hij maakt een paar slechte grappen en gaat alleen weer naar huis.

Veel gevoel voor humor hebben is een sterke troef, blijkt uit onderzoek van de University of California uit 2009.

Uit de studie blijkt ook dat geslacht geen rol speelt - weinig gevoel voor humor hebben, werkt zowel tegen mannen als vrouwen.


Luiheid

Foto: Flickr/Cristian Bortes

Een onderzoek uit 2014 stelt dat aantrekkingskracht correleert met eigenschappen als behulpzaamheid.

Zo moesten studenten die zes weken lang een archeologiecursus volgden, elkaars eigenschappen beoordelen. Dat deden ze aan het begin en het einde van de cursus.

Toen de onderzoekers de resultaten gingen analyseren, zagen ze dat zelfs de studenten die aan het begin als als 'gemiddeld' werden gezien nog minder aantrekkelijk werden wanneer ze ook nog als lui werden gezien. Denk aan niet mee willen werken of niet hard werken.


Als je geur te veel lijkt op of verschilt van een potentiële partner

Foto: AP Photo

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen een partner zoeken wiens geur niet te veel lijkt op, of verschilt van de eigen geur.

Een onderzoek uit 2006 van de University of New Mexico, Albuquerque liet heteroseksuele koppels een aantal vragen beantwoorden. Vragen zoals hoe aantrekkelijk ze hun partner vinden en met hoeveel mensen ze seks hadden gehad tijdens hun relatie.

Ondertussen stonden de deelnemers DNA uit hun mond af om dat te laten onderzoeken. De onderzoekers kwamen erachter dat hoe meer de genen van koppels op elkaar leken, hoe meer ze geïnteresseerd waren in seks buiten hun relatie om.

Uit ander onderzoek bleek weer dat we mensen vermijden die té anders ruiken.


Oneerlijkheid

Foto: Carmella Fernando/Flickr

Lieg je om aantrekkelijker over te komen? Niet doen.

Oneerlijkheid is namelijk een enorme afknapper voor mannen en vrouwen. Voor een onderzoek uit 2006 lazen deelnemers stukjes over mannen en vrouwen die werden omschreven als intelligent of juist dom, afhankelijk of onafhankelijk, en eerlijk of oneerlijk.

Vervolgens beoordeelden de deelnemers deze fictieve personen op basis van een aantal criteria, zoals hoe aantrekkelijk ze iemand vonden. Wat bleek: eerlijkheid was de enige eigenschap die een enorme invloed had op hoe aantrekkelijk iemand werd gevonden.


Veel roken en drinken

Foto: Ann Tornkvist/Getty Images

Voor een onderzoek uit 2016 keken meer dan 200 heteroseksuele jonge, Belgische vrouwen naar foto's en biografische beschrijvingen van jonge mannen.

Bleek er uit de bio dat de man regelmatig rookt, dan werd hij direct minder aantrekkelijk gezien dan de niet-rokers en gelegenheidsrokers. Zeker wanneer het ging om een kandidaat voor een lange relatie.

Gelegenheidsdrinkers werden aantrekkelijker gevonden dan de niet-drinkers en regelmatige drinkers.


Onbescheiden zijn

Foto: Flickr / Freddie Murphy

Onbescheidenheid kan een einde aan de romantiek maken. Tenminste, als we dit onderzoek uit 2014 moeten geloven.

In twee experimenten keken 200 veelal heteroseksuele studenten naar de omschrijvingen en eigenschappen van een hypothetische medestudent.

Soms was de omschrijving 'Ik ben een goede student, maar geen boekenworm. Andere mensen zeggen dat ik slim ben, maar ik houd niet van aandacht'. Andere omschrijvingen luidden: 'Ik ben een goede student en redelijk slim, maar zeker geen nerd of een boekenworm. Het komt denk ik allemaal vanzelf'.

Wanneer de student bescheiden leek, werd hij een stuk interessanter voor de deelnemers aan het onderzoek.


Als je het oneens bent over de politiek

Foto: REUTERS/Jim Bourg (Obama), Mike Segar (Romney)

Volgens een onderzoek uit 2016 is onze politieke overtuiging van grote invloed op wie we aantrekkelijk vinden.

Deelnemers kregen informatie over de politieke voorkeur van een aantal mannen en vrouwen, gebaseerd op de Amerikaanse verkiezingen van 2012. Vervolgens keken de deelnemers naar een foto en de biografische beschrijving van iemand van het andere geslacht. Wat bleek: vrouwelijke Democraten vonden een man veel aantrekkelijker wanneer hij een Obama-aanhanger was.

Mannen vonden vrouwen minder aantrekkelijk wanneer ze een andere politieke voorkeur hadden. Maar, ze vonden een vrouw niet per se aantrekkelijker wanneer ze voor dezelfde politieke partij was.

Natuurlijk hoef je niet je politieke standpunten aan te passen om te zorgen dat iemand je aantrekkelijk vindt. Het laat alleen maar zien dat ook dat van invloed is op de partnerkeuze.