In het vierde kwartaal heeft de detailhandel 1,3 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzetstijging komt vooral voor rekening van de foodsector en webwinkels. 

De non-food sector zag de groei teruglopen ten opzichte van de voorgaande kwartalen. Vooral bij de winkels in computers en software namen de opbrengsten sterk af, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

In het laatste kwartaal van vorig jaar steeg de omzet in de detailhandel voor het vijfde kwartaal op rij. In het voor de sector belangrijkste kwartaal van het jaar groeide het volume met 1,6 procent iets harder dan de omzet. Het prijsniveau was dan ook ongeveer gelijk aan dat van een jaar eerder. Bij een eerdere raming meldde het CBS al dat de omzet van de detailhandel vorig jaar met 1,4 procent is toegenomen. Dit cijfer is niet gewijzigd.

(klik voor vergroting)

Omzetontwikkeling-detailhandel-16-03-03

De omzetstijging kan vooral worden toegeschreven aan de foodsector en de webwinkels en postorderbedrijven. De foodsector zette in het vierde kwartaal 2,1 procent meer om dan dezelfde periode het jaar ervoor. De webwinkels en postorderbedrijven zagen hun omzet met bijna 19 procent toenemen. Bij de winkels in non-foodartikelen stagneerde daarentegen de groei.

Lees ook op Business Insider

(klik voor vergroting)

Omzetontwikkeling-deelbranches-detailhandel-16-03-03

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl