Thriller of soap: hoe je het ook wilt noemen, de komende maanden moet blijken of het vertrek van de Britten uit de Europese Unie enigszins ordelijk zal verlopen, of dat er flinke chaos ontstaat als er geen overeenstemming is over de toekomstige handelsrelatie. De zogenoemde ‘no deal’-Brexit.

De officiële Brexitdatum is 29 maart 2019. Om pijnlijke scenario’s te voorkomen, moet er ruim voordien overeenstemming zijn tussen de onderhandelende partijen over een aantal heikele kwesties.

Dan gaat het bovenal om de grensregeling tussen Ierland en Noord-Ierland en de mate waarin het VK toegang houdt tot de interne Europese markt.

Lees hier meer over de consequenties van de ‘no deal’-Brexit »

Analisten van ING hebben een handige infographic gemaakt met sleutelmomenten voor de komende maanden (klik voor uitvergroting):

We nemen de belangrijkste data door:

  • September: in deze maand draait het vooral om de interne strijd binnen de Britse Conservatieve partij. Felle Brexiteers zagen aan de stoelpoten van premier Theresa May – ex-minister Boris Johnson zou zelfs een paleiscoup overwegen. Vraag is of May steun houdt van een partijmeerderheid en een mandaat krijgt om verder te onderhandelen met de EU. Dat zou dan kunnen op basis van de relatief gematigde Brexitplannen van May. De sleuteldatum is 30 september, als de Conservatieven bijeenkomen voor een partijcongres.
  • Oktober: als May zich weet te handhaven, is het volgende belangrijke moment de bijeenkomst van EU-leiders op 18 oktober. Oorspronkelijk was de verwachting dat er tegen die tijd een deal met de Britten zou zijn. Maar gelet op het moeizame verloop van de onderhandelingen, houden veel Brexitwatchers er rekening mee dat er nog geen akkoord zal zijn.
  • November: mochten de Brexitonderhandelingen voortslepen, dan wordt november een echte crisismaand. Met mogelijk extra bijeenkomsten van de EU-leiders en May om toch tot een overeenkomst te komen.
  • December: lukt het uiteindelijk om toch een deal te sluiten, dan kunnen de Europese leiders die tijdens een top op 13 december bespreken.
  • Januari-maart 2019: gaan de EU-leiders akkoord met de Brexitdeal, dan komen vervolgens het Britse parlement en de 27 parlementen van de andere EU-landen aan bod. Die moeten de overeenkomst allemaal goedkeuren. Het Britse parlement heeft het recht om zich vóór 21 januari 2019 uit te spreken over het Brexitakkoord. De overige parlementen hebben waarschijnlijk tot medio maart 2019 om zich uit te spreken, in een scenario van een ordelijke afscheiding op 29 maart.

Het hierboven geschetste tijdspad geeft aan hoe een gecontroleerde Brexit zou kunnen verlopen. Tegelijk laat het zien dat er de komende zeven maanden volop ruimte is voor verrassende wendingen.

LEES OOK: Noord-Ierland en Schotland dreigen te breken met het VK als de Brexit doorgaat – althans volgens deze peiling