De Brexit blijkt een heuse splijtzwam. Een meerderheid van de Noord-Ieren en Schotten wil uit het Verenigd Koninkrijk stappen bij een Brexit, blijkt uit een nieuwe peiling.

52 procent van de Noord-Ieren en 47 procent van de Schotten wil weg uit het VK bij een Brexit, zo luidt de ontluisterende uitkomst van een peiling door Deltapoll in opdracht van Best for Britain, een organisatie die campagne voert voor het Britse lidmaatschap van de EU.

Als de Brexit doorgaat, wil 47 procent van de Schotten uit het Verenigd Koninkrijk stappen, terwijl 43 procent wil blijven en 10 procent het niet goed weet. Maar wordt de Brexit afgeblazen, dan wil een meerderheid van de Schotten juist bij het VK blijven.

Noord-Ierland is een heel ander verhaal – daar is een meerderheid van 52 procent voor onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk als de Brexit doorgaat; 39 procent wil breken met het VK als de Brexit wordt afgeblazen.

Voorstanders van een tweede referendum zeggen dat de uitkomsten stof tot nadenken geven.

"Laten we duidelijk zijn: Brexit is Project Risk. We weten dat we banen gaan verliezen, dat is al begonnen. We weten dat we aan invloed gaan verliezen. Nu we de regels niet meer maken, moeten we ze ondergaan. En nu riskeren ook nog eens de eenheid van het Verenigd Koninkrijk kwijt te raken", aldus parlementslid voor de Conservatieven en oud-minister Philip Lee.

"De enige legitieme optie is het schrappen of herroepen van Artikel 50 en een tweede referendum te organiseren", vindt Lee. "Daarmee krijgen mensen de keuze tussen een exit, wat de Brexiteers willen, of bij de EU blijven onder andere voorwaarden."

De uitslag van de peiling komt op een moment dat oud-minister van Buitenlandse Zaken en Brexiteer in hart en nieren Boris Johnson verder aan de stoelpoten van premier May zaagt.

In The Telegraph schrijft Johnson dat May niks uit het vuur sleept bij de onderhandelingen. "De hele zaak net zo voorgekookt als een wedstrijd Amerikaanse showworstelen. En in dit geval ben ik bang dat de onvermijdelijke uitkomst een overwinning van de EU is, waarbij het VK tegen het canvas gaat, met 12 sterren die symbolisch rond ons half bewusteloze hoofd draaien."

LEES OOK: Dit gebeurt er met het Britse pond en Britse aandelen als er een no-deal-Brexit komt