De Britse premier Theresa May staat een coup te wachten van mensen uit haar directe entourage.

Dit schrijven zowel The Sunday Times als The Mail on Sunday.

Volgens beide kranten treffen voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en Sir Lynton Crosby voorbereidingen om May te vervangen.

Johnson nam in juli ontslag uit onvrede over Mays koers inzake de Brexit, waar hij het totaal mee oneens is. Sindsdien is Johnson een invloedrijke speler achter de schermen van de regerende Conservatieve Partij.

Crosby is een campagnestrateeg die aan de wieg stond van Mays rampzalig verlopen verkiezingscampagne in 2017. Ook werkte hij eerder aan twee burgemeestersverkiezingen van Johnson, die wél succesvol waren.

Volgens The Sunday Times treft Crosby in het geheim voorbereidingen om Mays plan voor de Brexit te saboteren en staat hij in nauw contact met European Research Group (ERG), een invloedrijke groep Tory-parlementsleden die op een harde Brexit uit zijn.

Gezamenlijk zouden ze een landelijke campagne willen opzetten om May te dwarsbomen. Met behulp van Johnson zouden ze een alternatief plan willen presenteren om de Europese Unie te verlaten. Een en ander moet zin beslag krijgen vóór het partijcongres van de Britse Conservatieven deze maand.

Naar verluidt probeert Crosby ook de pro-Brexit groep Change Britain nieuw leven in te blazen..

Johnson aast op post premier

De machinaties worden gezien als een poging om Johnson in Downing Street 10 te krijgen, van waaruit hij de harde Brexit dan zou kunnen implementeren.

Een bron dicht bij Johnson liet echter weten dat Johnson niet betrokken is bij de plannen van Change Britain. De bron zei tegen The Mail on Sunday: "Boris heeft altijd de doelstellingen van Change Britain onderschreven, maar hij speelt geen rol in de organisatie."

The Mail on Sunday schreef dat May van de coupplannen weet. Volgens hooggeplaatste Tories heeft May haar voormalige minister van Buitenlandse Zaken min of meer de oorlog verklaard. "Boris heeft dit niet goed doordacht. Zijn plan kan ertoe leiden dat de Brexit vertraagd wordt, of zelfs afgeblazen. De Partij zal hem dat nooit vergeven", aldus een bron tegen de krant.

In een stuk in The Sunday Telegraph, schreef May dat de regering geen enkele concessie ten aanzien van het Chequers-plan accepteert die "niet in het nationaal belang is". De premier sloot een tweede referendum over de Brexit uit, wat volgens haar "hoogverraad" aan de democratie en het vertrouwen zou zijn.

LEES OOK: Hoe een ‘no deal’-Brexit het Verenigd Koninkrijk compleet kan ontregelen