Nu wiet in sommige staten van de VS gelegaliseerd is, ontstaat in rap tempo een nieuwe bedrijfstak. Eentje waar vrouwen relatief sterk vertegenwoordigd zijn.

Sinds vorig jaar is zowel de productie als de consumptie van marihuana in de staat Colorado legaal. Een vergunningensysteem reguleert de markt. Chaos bleef uit en de staat Colorado haalde 44 miljoen dollar op met extra belastinginkomsten.

De staten Washington, Alaska en Oregon zijn Colorado gevolgd en andere staten overwegen de stap. Het medische gebruik van marihuana, in de brede zin van het woord, is al in tientallen staten mogelijk.

Marihuana wordt dus een groeimarkt met volop kansen voor ondernemers. De legale markt is al 3 miljard dollar groot, en 7 miljard als je toeleveranciers meetelt, tekent The Guardian op. De zwarte markt is mogelijk tientallen miljarden dollar waard.  Anders dan in bestaande bedrijfstakken zijn er nog geen conventies. En dat biedt kansen voor vooral vrouwelijke ondernemers, signaleert ondernemersvakblad Inc.

Harde cijfers ontbreken, maar ruwweg één op de vijf bedrijven in de ontluikende cannabis-industrie staat onder leiding van een vrouw.

Marihuana-adviseur

Neem Brooke Gehring. Zes jaar geleden was ze nog een bankier die een hypothekenportefeuille moest opschonen. Tijdens haar rondleidingen in leegstaande gebouwen, opperde één van haar gasten om de ruimte om te toveren tot een productiebedrijf voor marihuana. Dat deed een lichtje bij haar branden.

Ze startte als adviseur die jonge bedrijven in de cannabisindustrie hielp met financiële en juridische obstakels. Maar inmiddels runt ze twee productiebedrijven en vier verkooppunten, die samen 10 miljoen dollar omzetten. “In cannabis gaat alles zo veel sneller”, verklaarde ze tegenover Inc. In andere bedrijfstakken had het volgens haar vele jaren gekost om de corporate ladder te bestijgen.

Lees ook op Business Insider

Apple Store van de wiet

Of neem Jamie Perino. Zij is mede-eigenaar van Euflora, bijgenaamd de Apple Store van de wiet. De ruime, cleane zaak in hartje Denver trekt 2,5 miljoen bezoekers per jaar, vooral toeristen. Naast elke wietsoort, staat een iPad die uitleg geeft. Perino trad ook al op in een tv-serie, genaamd Pot barons.

Perino werkt eerder in de architectuur en bouw – door mannen gedomineerde bedrijfstakken. Maar in de wietbusiness overheerst nog geen geslacht, zegt ze. Iedereen is relatief jong en de nog steeds lastige juridische en financiële hobbels creëren een kameraderie, waarin ondernemers elkaar helpen.

Uitgeverij voor wietbranche

Cassandra Farrington speelt daarin ook een rol, al wordt ze niet genoemd door Inc. Ze is de oprichtster van Marijuana Business Media een uitgeverij die de branche in wording informeert. Ze is ook de organisator van de Marijuna Business Conference & Expo. Afgelopen maand vond die plaats in het Hiltonhotel in Chicago.

Vier jaar terug wilde geen zaal in Amerika haar ontvangen, maar nu is ze overal welkom. Het event trekt ruim 2.000 deelnemers en standhouders uit de hele wereld Ook Nederlandse bedrijven, vooral uit de landbouw, geven acte de presence.

Ontluikende megamarkt

De legale cannabisindustrie is nu nog wars van conventies en dat biedt dus kans voor vrouwen. Maar de vraag is of dat zo blijft. Nu legalisering in de hele VS slechts een kwestie van tijd lijkt, opent zich een reusachtige markt. Onder de congresbezoekers in Chicago bevinden zich heimelijk bezoekers uit de farma-industrie, de tabakswereld en de alcoholbusiness, zo weet Farrington.

Nu willen ze nog niet geassocieerd worden met wiet, maar als de markt echt open gaat, ruiken ook zij kansen. De vraag of die klassieke bedrijven net zo open staan voor vrouwen aan de top als de wiet-industrie.

Lees ook

Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist

Marihuana-startup haalt 75 miljoen dollar op, met dank aan Bob Marley

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl