Branchevereniging Koninklijke Slijtersunie vindt bij de Raad van State geen luisterend oor voor haar klacht dat veilingsite Catawiki geen drank mag aanbieden.

De bestuursrechter schaarde zich op woensdag achter een eerder rechtbankbesluit.

Op de snelgroeiende website Catawiki kunnen gebruikers allerlei artikelen veilen, van kunst, antiek en klassieke auto’s tot strips en postzegels.

Het bedrijf, dat in 2008 is opgericht, heeft inmiddels kantoren in Nederland (Assen en Amsterdam), Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, België en Zweden.

Op de veilingsite worden ook tientallen whisky’s aangeboden. Het gaat van relatief eenvoudige flessen die inderdaad ook bij de slijter te krijgen zijn, tot destillaten van meer dan duizenden euro’s. Ook wijn staat tussen het aanbod.

Catawiki is geen slijter

De slijtersvereniging eiste bij de rechtbank Noord-Nederland dat de gemeente Assen - waar het hoofdkantoor van Catawiki staat - actie moet ondernemen tegen de veilingsite, omdat Catawiki drank aanbiedt zonder dat het beschikt over een correcte vergunning. Daarmee zou het bedrijf de Drank- en horecawet overtreden.

Volgens de branchegroep werkt de site dus als slijter. Assen deed echter niet wat de unie verlangde. Dagblad van het Noorden en het Financieele Dagblad maken melding van de uitspraak.

Circa een jaar geleden spande de slijtersunie een zaak aan bij de rechtbank Noord-Nederland. Die oordeelde dat Catawiki geen slijter is, maar puur de mogelijkheid biedt om drank te koop aan te bieden. Een bod doen op een fles whisky resulteert ook niet in een bestelling bij Catawiki, laat staan een bezorgopdracht.

De Raad van State is het eens met die lezing en ziet geen reden om de burgemeester van Assen te vorderen Catawiki's aanbod aan banden te leggen.

Slijtersunie op oorlogspad

Het FD schrijft dat de Koninklijke Slijtersunie met wisselend succes rechtzaken voert tegen gemeentes die in haar ogen de drank- en horecawet overtreden. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie, stelt de lobbygroep.

In 2016 nog beet de unie in het stof toen het bij probeerde 34 gemeentes te verbieden te experimenteren met mengvormen van horeca en winkels. Een drankje bij de kapper of een Irish coffee van de koffiezaak in de boekhandel. De rechter gaf de unie ongelijk, waarna die overging tot zaken tegen afzonderlijke gemeentes - soms alsnog met succes.