De overheidsschuld is vorig jaar het eerst iets gedaald sinds 2006. Het begrotingstekort was sinds 2009 ook niet zo klein. En dan was de Nederlandse economie in 2015 voor het eerst weer groter dan in 2008.

Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft het woensdagochtend aangeboden aan de Tweede Kamer.

“De overheidsfinanciën hebben nog niet de topconditie van Dafne Schippers, toen ze vorig jaar wereldkampioen sprint werd. Het vergt tijd om dat niveau te bereiken. Maar al met al laat het jaarverslag 2015 de opbrengst zien van de lastige maatregelen van de afgelopen jaren”, aldus Dijsselbloem zelf.

De overheidsschuld ging van 452 miljard euro naar 442 miljard euro, wat per burger een last betekent van zo’n 26.000 euro. De zogenoemde EMU-schuld is daarmee voor het eerst in tien jaar iets kleiner geworden, maar is nog altijd flink hoger dan in de periode voor de crisis.

In de EMU-schuld zit de schuld van de Rijksoverheid, maar ook die van lagere overheden. De eurolanden hebben onderling afgesproken dat deze staatsschuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp. Afgezien van Luxemburg en enkele latere toetreders tot de muntunie in Oost-Europa voldoet geen enkele lidstaat aan die norm. Ook Nederland niet.

De economie is, ondanks de lagere aardgasbaten, vorig jaar met 2 procent gegroeid. Het begrotingstekort kwam, ook ondanks de lagere gasinkomsten, uit op 1,8 procent van het bruto binnenlands product. Het was daarmee vorig jaar met 12,4 miljard euro 3,2 miljard minder dan het jaar ervoor (15,6 miljard).

De werkloosheid daalde wel, maar nog langzaam. In 2014 was nog 7,4 procent van de beroepsbevolking (660.000 mensen) zonder baan. In 2015 was dat 6,9 procent (614.000 mensen). De werkgelegenheid nam mèt de stijgende productie wel toe: met ongeveer honderdduizend banen. Daarmee waren er eind vorig jaar in totaal tien miljoen banen.

Daarbij trok ook de huizenmarkt aan met 16 procent. In 2015 zijn 178.000 huizen verkocht en daarmee gaat het aantal verkopen volgens Financiën in de richting van dat van voor de de crisis.

Er waren ook niet verwachte kosten, zoals voor de vluchtelingen, maar die konden "goed worden opgevangen".

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl