Ferdinand Piëch geldt als de machtigste man achter de schermen bij Volkwagen, de grootste autobouwer ter wereld die kampt met de nasleep van het schandaal rond sjoemeldiesels.

Justitie in Duitsland onderzoekt de rol van voormalig bestuursvoorzitter Martin Winterkorn bij het dieselschandaal, waarbij software zo werd gemanipuleerd dat milieutests omzeild konden worden.

Voormalig topman Winterkorn stapte in september 2015 op, kort na het uitbreken van de affaire. Na lang zwijgen heeft grootaandeelhouder Piëch een belastende verklaring afgelegd over Winterkorn, zo meldt Der Spiegel vrijdag op basis van eigen bronnen.

Dieselschandaal VW: wat wist Winterkorn?

Piëch heeft volgens Der Spiegel eind 2016 verklaard dat Winterkorn veel eerder wist van de problemen met sjoemelsoftware dan hij tot nog toe heeft beweerd. Piëch zelf zou in februari 2015 al via een informant aanwijzingen hebben gekregen dat Volkswagen een groot probleem had met gemanipuleerde software in de Verenigde Staten. Daar zou hij Winterkorn op hebben aangesproken. Die zou hem hebben verzekerd dat hij geen signalen had ontvangen van de Amerikaane autoriteiten.

De verhouding tussen Piëch en zijn voormalige protegé Winterkorn is al geruime tijd verzuurd. Píëch was jarenlang president-commissaris bij Volkswagen. Hij deed een mislukte poging om Winterkorn te laten vervangen als bestuursvoorzitter. Toen andere VW-commissarissen Winterkorn steunden, stapte Piëch in mei 2015 op als president-commissaris – toevallig luttele maanden vóór het uitbreken van het dieselschandaal.

Piëch is de kleinzoon van Ferdinand Porsche. Zijn moeder Louise, een dochter van Ferdinand, trouwde met de Oostenrijkse advocaat Anton Piëch. Samen met zijn neef Wolgang Porsche (ook een kleinzoon van Ferdinand) heeft Piëch als lid van de ‘Porsche-Piëch clan’ via een getrapte constructie een meerderheidselang in Volkswagen.