De wereld en het universum. Daar heeft Elon Musk zo zijn eigen opmerkelijke en soms bizarre gedachten over.

Miljardair en ondernemer Musk – vooral bekend van de elektrische auto’s van Tesla – lanceerde afgelopen vrijdag zijn plan om mensen in een half uur de wereld rond te laten vliegen. Met een raket van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat spreekt voor zich.

Of Musks ideeën idioot zijn of geniaal, daarover verschillen de meningen. Interessant zijn ze in elk geval wel.

Lees Musks 14 meest bizarre zienswijzen en oordeel zelf.


In 2024 wil Musk mensen naar Mars sturen.

Foto: AP

"We zijn bezig vrachtvluchten naar Mars te realiseren," aldus Musk in juni 2016. "De aarde kruist iedere 26 maanden voor Mars langs. De eerstvolgende keer zal in 2018 zijn, en daarna in 2020. Als alles volgens plan verloopt, zouden we in 2024 de eerste mensen op weg kunnen sturen die dan het jaar erop aankomen."

Afgelopen vrijdag herhaalde Musk dit tijdschema.


Musk heeft ook een visie op een Martiaanse regering.

Foto: Asa Mathat | D: All Things Digital

"De meest waarschijnlijke bestuursvorm voor Mars zou een directe democratie zijn zonder volksvertegenwoordigers," aldus Musk tijdens de Code-conferentie afgelopen jaar. "Dat betekent dat mensen direct hun stem uitbrengen over bepaalde kwesties. Ik denk dat dat beter is. Het draagvlak voor de democratie zoals die nu werkt, is sterk afgenomen."


Musk houdt zich niet bezig met de vraag of mensen op Mars kunnen overleven, maar of er complete steden gebouwd kunnen worden.

Foto: SpaceX-oprichter Elon Musk. Bron: Associated Press
Op Reddit zei Musk  tijdens een vragensessie dat alles aanwezig moet zijn op de rode planeet: "Van pizzarestaurants tot ijzergieterijen."

Maar Musk zei ook dat iemand die als eerste naar Mars wil "bereid moet zijn om te sterven."

Foto: SpaceX/YouTube

"De eerste bemande Marsvlucht wordt heel erg gevaarlijk," aldus Musk. "Het overlijdensrisico is groot. Daar kan ik niets aan afdoen."


Als je geen Martiaanse ambities hebt, dan kun je altijd nog rond de wereld vliegen in een raket van SpaceX.

Foto: SpaceX/Twitter

"Wat de meeste mensen nu als een langeafstandstrip beschouwen, kan in minder dan een half uur gerealiseerd worden,"aldus Musk afgelopen vrijdag op het Internationale Astronauten Congres in het Australische Adelaide.


Als je dan toch het risico neemt en naar Mars reist, dan is sterven in de ruimte niet noodzakelijkerwijs slecht.

Foto: Tech Insider/Recode/NASA

"Als je dan toch een plek moet kiezen om te sterven, dan is Mars helemaal geen slechte keuze," zei Musk vorig jaar.


En nu we het toch over sterven hebben: Musk zei dat mensen ontmoedigen om gebruik te maken van zelfrijdende auto's gelijk staat aan moord.

Foto: Jordan Strauss/Getty

Musk maakte deze opmerking in oktober 2016. Hij had toen zware kritiek op de manier waarop media omgingen met ongelukken waarbij Tesla's betrokken waren die over de Autopilot-software beschikten.

"Ik moet bekennen dat ik me erger aan de mate waarin media aandacht schenken aan Autopilot-ongelukken," zei hij. "Het staat niet in verhouding tot de mediastilte rond de 1,2 miljoen doden die jaarlijks vallen bij ongevallen met auto's die handmatig bestuurd worden. Denk hier goed over na, want als je een artikel schrijft waarin je mensen ontmoedigt om autonome auto's te gebruiken, dan maak je je schuldig aan moord."


Aansprakelijkheid accepteren voor ongevallen met zelfrijdende auto's is hetzelfde als wanneer een liftfabrikant wereldwijd de verantwoordelijkheid neemt voor iemand die vastzit in een lift.

Foto: REUTERS/Rebecca Cook

"Nee, dat is een zaak voor de verzekeraar van de bestuurder", antwoordde Musk op de vraag of Tesla aansprakelijkheid zou accepteren wanneer haar zelfsturende auto's bij een ongeval betrokken zouden zijn. "Als iemand vastzit in een lift, neemt liftfabrikant Otis dan wereldwijd de verantwoordelijkheid? Nee dus."


Als hij niet bezig is met Marsreizen, dan discussieert Musk regelmatig over de vraag of de mens niet slechts bestaat in de computergame van een andere samenleving.

Foto: Getty / Scott Olson

"Ik heb die simulatiediscussie zo vaak gevoerd, dat ik er gek van werd", aldus Musk op de Code-conferentie afgelopen jaar. "Op zeker moment ging elk gesprek over de AI/simulatiediscussie en spraken mijn broer en ik af dat we zulke gesprekken nooit meer in een hot tub voeren. Dat is echt dodelijk voor de sfeer."


Maar de discussie is het waard om gevoerd te worden. Dit omdat het waarschijnlijker is dat we in een simulatie leven dan in een realiteit.

Foto: Lucy Nicholson/Reuters

"Er is een bijzonder kleine kans dat we niet in een simulatie leven," aldus Musk.


Sterker nog: mensen kunnen maar beter hopen dat we in een of andere simulatie leven, omdat het er anders slecht voor ons uitziet.

Foto: Tech Insider

"We zouden moeten hopen dat dat waar is. Als de beschaving niet meer vooruit gaat, dan kan dat veroorzaakt worden door een of andere rampzalige gebeurtenis die de beschaving wegvaagt", aldus Musk. "Dus misschien moeten we maar beter hopen dat dit een simulatie is. Of we creëren simulaties die niet te onderscheiden zijn van realiteit, of onze beschaving houdt op met bestaan."


De Teslabaas zei ook dat mensen "al lang cyborgs" zijn.

Foto: OnInnovation/Flickr

Volgens Musk hebben we tegenwoordig 'superkrachten' zoals cyborgs, omdat we tegenwoordig ook digitaal aanwezig zijn via e-mail en sociale media.

"Je hebt meer macht dan de president van de VS die 20 jaar geleden had," aldus Musk. "Je kunt vrijwel elke vraag beantwoorden, je kunt videobellen met wie dan ook, waar dan ook. Je kunt berichten naar miljoenen mensen tegelijk sturen."


We zouden met dat cyborg-ding een stap verder moeten gaan. We moeten zelf met kunstmatige intelligentie aan de slag om te voorkomen dat robots ons in de toekomst overvleugelen.

Foto: Tesla Club Belgium / Flickr

"Ik houd er niet van om andermans huiskat te zijn, maar wat is dan de oplossing?" Volgens Musk is één van de oplossingen "het toevoegen van een AI-laag aan het menselijk lichaam. Een derde digitale laag die goed en symbiotisch met ons lichaam samenwerkt."


Kunstmatige intelligentie kan onze "grootste existentiële bedreiging" zijn.

Foto: Scott Olson/Getty Images

"We moeten dus extreem zorgvuldig zijn met kunstmatige intelligentie", aldus Musk. "Ik ben steeds meer geneigd te denken dat er een soort toezichthouder moet komen, misschien wel op nationaal of internationaal niveau, om te voorkomen dat we iets stoms uithalen. Met kunstmatige intelligentie spelen we met vuur."


LEES OOK: Het ongelofelijke leven van Elon Musk: van jongetje dat werd gepest op school tot de hipste baas in de techindustrie