• Cryptobeurs Binance moet stoppen met het aanbieden van diensten in het Verenigd Koninkrijk.
  • Hoogleraar financieel recht Emilios Avgouleas ziet de toenemende regulering als een positieve ontwikkeling, omdat het criminelen activeiten uitroeit en crypto’s legitiemer maakt.
  • Wel zegt hij dat strengere regels op de korte termijn slecht kunnen zijn voor de koersen van cryptomunten.

Cryptobeurs Binance moet stoppen met het aanbieden van diensten in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft namelijk geen vergunning voor de Britse markt, heeft financiële waakhond FCA laten weten. Ook waarschuwt de toezichthouder consumenten om niet via de handelsplaats voor digitale munten te kopen of verkopen.

Groot-Brittannië is niet het enige land waar Binance in de gaten wordt gehouden. India onderzoekt de handel en wandel van WazirX, een cryptobeurs die onderdeel is van Binance, omdat er mogelijk geld witgewassen is door het in cryptomunten om te zetten. Ook in landen als de Verenigde Staten en Duitsland ligt Binance onder vuur.

De Amerikaanse justitie kijkt ook naar witwassen en andere belastingvergrijpen. De Duitse financiële toezichthouder waarschuwde Binance in april al dat het digitale munten aanbood zonder daarvoor een prospectus te hebben opgesteld voor investeerders.

Lees ook: Verbied de bitcoin en andere cryptomunten in Nederland, bepleit baas van CPB: crash dreigt

‘Regulering is gunstig’

Emilios Avgouleas, hoogleraar financieel recht aan de University of Edinburgh, ziet het groeiende toezicht als een positieve ontwikkeling, omdat het cryptomunten legitiemer maakt. “Regulering zal criminele activiteiten uitbannen en deze alternatieve betaalmiddelen aantrekkelijker maken voor de doorsnee gebruiker”, zegt hij tegen Insider.

Wel waarschuwt hij voor een mogelijke daling van de koersen van cryptomunten op de korte termijn als gevolg van de regelgeving.

Volgens Avgouleas zal regulering ervoor zorgen dat de toekomstige verschuiving van overheidsgeld naar digitale betaalmiddelen blijvend zal zijn.

Ook zorgen pogingen van centrale banken om hun eigen digitale munten te creëren, voor meer vertrouwen in crypto’s onder consumenten, aldus Avgouleas, die tevens senior onderzoeker is bij cryptobedrijf IOHK.

Lees ook: Deze 3 landen zijn het verst met eigen cryptomunten – China staat niet op de eerste plaats

Avgouleas denkt dat regelgeving het criminelen lastiger gaat maken en dat het ervoor kan zorgen dat cryptomunten een betere reputatie krijgen. Hij zegt dat mensen willen weten dat ze betalen met iets dat "ethisch verantwoord is en niet wordt gebruikt door de maffia." Regulering zal dat oplossen, voegt hij eraan toe.

De recente strengere regelgeving in China heeft de bitcoin echter hard getroffen. De Chinese autoriteiten hebben banken gewaarschuwd geen bitcoinbetalingen meer te faciliteren. Mede hierdoor is de bitcoin gecrasht van 65.000 dollar in april tot de helft daarvan in juni.

Lees ook: Bitcoin duikt onder de $32.000 nadat Chinese centrale bank herhaalt dat cryptomunten geen betaalmiddel zijn – ook dogecoin en ether zakken fors

Sommigen betwijfelen of cryptomunten ooit op grote schaal voor financiële transacties worden gebruikt. Zo is Topeconoom Nouriel Roubini van mening dat het geldsysteem van The Flintstones beter in elkaar zat dan de bitcoin.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: