• Ameer Cajee en zijn jongere broer Raees richtten in 2019 beleggingsplatform Africrypt op.
  • Onlangs verdwenen de twee Zuid-Afrikaanse broers samen met een enorme lading bitcoins.
  • Justitie in Zuid-Afrika is de verdwijning nog steeds aan het onderzoeken.

Twee Zuid-Afrikaanse broers zijn onlangs verdwenen met 69.000 bitcoins in wat de grootste cryptoroof ooit zou kunnen zijn, zo meldden de plaatselijke Zuid-Afrikaanse media Independent Online en ITWeb.

Ameer Cajee en zijn jongere broer Raees richtten in 2019 beleggingsplatform Africrypt op.

Twee jaar later, in april 2021, gebeurde er iets opmerkelijks: de 20-jarige Ameer informeerde beleggers op het platform dat er een hack heeft plaatsgevonden waarbij hun wallets – digitale portemonnees waarin cryptomunten worden opgeslagen – gevaar liepen.

De buit: 69.000 bitcoins. Die zijn goed voor een waarde van zo’n 2,3 miljard dollar tegen de actuele koers van de bitcoin van bijna 34.000 Amerikaanse dollar. In euro’s gaat het om een kleine 2 miljard euro.

Ameer verzocht de beleggers op het platform het incident niet aan de autoriteiten te melden, omdat dit pogingen om het geld terug te krijgen zou belemmeren.

Enkele klanten deden dat toch, aldus Independent Online. Ze namen contact op met het advocatenkantoor Hanekom Attorneys, die de broers vervolgens probeerde op te sporen. Toen dat niet lukte, werd de speciale Zuid-Afrikaanse anticorruptie-eenheid Hawks ingeschakeld.

"We waren meteen achterdochtig, omdat beleggers werd verzocht om geen juridische stappen te ondernemen," vertelde het advocatenkantoor aan persbureau Bloomberg. "Medewerkers van Africrypt verloren zeven dagen vóór de vermeende hack toegang tot het backendsysteem."

De advocaten waarschuwden cryptobeurzen over de hele wereld om alarm te slaan bij signaleren van verdachte geldstromen.

Lees ook: Jim Cramer heeft bijna al zijn bitcoins verkocht – hij ziet geen toekomst in crypto vanwege cyberaanvallen en strengere regulering

Lokale Zuid-Afrikaanse bank ontkent betrokkenheid

FNB, een plaatselijke bank in Zuid-Afrika die naar verluidt de transacties voor Africrypt afhandelde, is ook ondervraagd over het voorval, zo blijkt uit documenten die door Independent Online zijn ingezien. De bank ontkent overigens elke betrokkenheid.

"FNB bevestigt dat het geen bankrelatie heeft met Africrypt”, vertelde woordvoerder Nadiah Maharaj van FNB aan de Independent Online. “Vanwege de vertrouwelijkheid van klanten kan FNB geen informatie geven over specifieke bankrekeningen.”

Het onderzoek naar het incident verloopt moeizaam. Zo heeft de Zuid-Afrikaanse financiële waakhond FSCC, die toezicht houdt op financiële instellingen, gezegd dat aan cryptomunten gerelateerde zaken niet onder haar bevoegdheden vallen, zo meldde Independent Online.

Toenemende zorgen over het gebruik van crypto's

Misdrijven met cryptomunten zijn een groeiende bron van zorgen voor toezichthouders en bedrijven.

Onlangs nog heeft de club van centrale banken BIS virtuele munten bekritiseerd wegens hun rol in illegale activiteiten. "Het is inmiddels duidelijk dat cryptomunten eerder speculatieve beleggingen zijn dan geld en in veel gevallen worden ingezet om het witwassen van geld, ransomware-aanvallen en andere financiële misdrijven te faciliteren", aldus de bankenclub.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft zich ook kritisch uitgelaten over cryptomunten. "Voor zover het wordt gebruikt, vrees ik dat het vaak voor illegale financiering is", zei ze in februari. "Ik maak me zorgen over de mogelijke verliezen die beleggers kunnen lijden."

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: