• Na de koersklap van afgelopen maandag is de bitcoin weer iets hersteld tot een niveau van ongeveer 34.000 dollar.
  • Grote, institutionele beleggers stappen echter niet in, volgens analisten van zakenbank JPMorgan.
  • Op de middellange termijn zien de analisten de koers van de belangrijkste cryptomunt bewegen tussen de 23.000 dollar en de 35.000 dollar.

De cryptomarkt had het weer zwaar begin deze week, waarbij de koers van de bitcoin maandag even onder de 30.000 dollar zakte. Vervolgens trad enig herstel op, waarbij de bitcoin al een aantal dagen rond het niveau van 34.000 dollar noteert. Analisten van zakenbank JPMorgan denken echter dat de kou nog niet uit de lucht is.

In een rapport van afgelopen woensdag zien de analisten de koers van de bitcoin op de middellange termijn voorlopig bewegen tussen de 23.000 dollar en 35.000 dollar. Ze nemen hierbij mee in hoeverre de bitcoin zich kan meten met goud, op basis van de volatiliteit, ofwel de beweeglijkheid van koersen.

Lees ook: De kracht van de bitcoin wordt getest op het niveau van $30.000 – deze grafiek laat zien waarom technische analisten daar zo scherp op letten

Het idee hierbij is dat als de bitcoin relatief heftig schommelt, de kans kleiner is dat grote vermogensbeheerders de cryptomunt als een stabiele opslag van waarde en een alternatief voor goud zien. “Het is onwaarschijnlijk dat er op afzienbare termijn een vergelijkbare beweeglijkheid komt tussen goud en de bitcoin”, schrijven de analisten.

Met andere woorden: de bitcoin lijkt vooralsnog niet heel aantrekkelijk als alternatief voor goud voor grote, professionele beleggers.

Bitcoin in woelig water

De bitcoin is sinds de piek medio april op een niveau van bijna 65.000 dollar ongeveer gehalveerd in waarde. Marktwaarnemers wezen onder meer op acties van de Chinese overheid om het 'minen' van bitcoins in dat land aan banden te leggen.

Het gaat hierbij om het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin (de blockchain). Hiervoor is veel computerrekenkracht nodig en dat slurpt energie. Veel in China gevestigde bedrijven gebruiken daarvoor goedkope stroom uit kolencentrales, maar daar is de Chinese overheid niet van gecharmeerd.

De analisten van JPMorgan zien de ontwikkelingen in China op de langere termijn echter als positief. "China treedt harder op tegen miners. Dat is op de middellange termijn positief, want het zorgt ervoor dat mining-activiteiten minder geconcentreerd raken en niet meer voornamelijk in China plaatsvinden."

Negatieve signalen voor bitcoin overheersen

De recente zwakte van de bitcoin heeft volgens de analisten van JPMorgan vooral te maken met geldstromen van beleggers, waarbij een belangrijk element is dat grote, institutionele beleggers niet instappen op de huidige koersniveaus. 

"Een maand na de cryptocrash van 19 mei stroomt er nog steeds geld uit producten die indirect blootstelling bieden aan de bitcoin. Dit suggereert dat institutionele beleggers die dergelijke beleggingsfondsen gebruiken nog steeds weinig animo tonen om in te stappen en dus geen 'buy the dip'-strategie volgen.", aldus het rapport.

Lees ook: Beleggers trekken in juni voor het eerst in maanden geld terug uit zowel ether als de bitcoin – institutionele partijen dubben over crypto

Tot slot zien de analisten van JPMorgan een relatief groot risico voor de bitcoin op de korte termijn: het Amerikaanse beleggingsfonds Grayscale Bitcoin Trust kent zogenoemde lock-up perioden voor beleggers die participeren in dit fonds. Dit zijn perioden waarin beleggers niet mogen verkopen.

In juni en juli eindigen lock-up overeenkomsten voor investeringen ter waarde van 4 miljard dollar in het fonds; dus in theorie kunnen beleggers dat geld weer aan Grayscale Bitcoin Trust onttrekken, wat koersdruk kan zetten op de bitcoin.

"We zijn niet geneigd om onze negatieve prognose voor de bitcoin te herzien na de koersdaling van begin deze week", schrijven de analisten van JPMorgan. "Ondanks het lichte herstel overheersen de negatieve signalen."

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Twee Zuid-Afrikaanse broers zijn verdwenen met bijna €2 miljard aan bitcoin in wat de grootste cryptoroof ooit zou kunnen zijn