Premium content ophalen

Fintech expert Keith Bliss denkt dat de grotere schaalbaarheid van cryptomunt polkadot veel voordelen biedt ten opzichte van ethereum.

Hij verwacht dat deze blockchain zowel een aanvulling als een concurrent van ethereum zal zijn.

Als polkadot door blijft groeien, is het denkbaar dat deze token binnen drie jaar de $100 aantikt.

Ethereum (ETH) heeft zijn plekje in het universum van cryptomunten verdiend met een tweede plaatst achter de bitcoin (BTC) gemeten in de totale marktwaarde (koers vermenigvuldigd met aantal munten in omloop).

Maar eigenlijk zijn de twee geen concurrenten van elkaar. De bitcoin wordt meer gezien als een vehikel om waarde op te slaan of om waarde over te dragen, terwijl de blockchain van ethereum veel meer gebruiksmogelijkheden heeft, zoals de ontwikkeling van zogenaamde smart contracts en andere toepassingen. 

Maar volgens Keith Bliss, CEO van Capital2Market (een bedrijf dat technologische oplossingen biedt aan de financiële sector), is er een echte concurrent van ethereum op komst. Bliss vertelde Insider dat softwareprogrammeurs van cryptoplatformen steeds meer gebruikmaken van polkadot (DOT), de negende cryptomunt gemeten naar marktkapitalisatie. 

De loopbaan van Bliss draait om fintech sinds het eind van de jaren 1990, toen hij handelssystemen aan grote vermogensbeheerders verkocht. Daarna handelde hij in elektronische handelssystemen die institutionele investeerders met elkaar verbond bij het aan- en verkopen van aandelen. 

Hij was de afgelopen twee decennia getuige van de gestage opmars van fintech. Hieruit put hij zijn optimisme over de ontwikkeling van cryptomunten en meer in het algemeen de ontwikkeling van tokens als vermogenstitel. Dat laatste verwijst naar alles dat vermogen transformeert naar tokens die vervolgens via de blockchain worden overgedragen. 

Lees ook: Wat je moet weten over NFT’s: digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden

Zowel ethereum als polkadot hebben transactieprotocollen die een transactie automatisch uitvoeren, controleren en documenteren op hun eigen blockchains. Maar polkadot kan ook contact maken met andere blockchainsystemen, ook met ethereum. Dit betekent dat er geen extra functionaliteiten op haar blockchain hoeven te worden gebouwd, maar dat het zelf de brugfunctie kan vervullen, aldus Bliss. Dit maakt polkadot een goed schaalbaar platform.

“Hier zie je dus het begin van wereldwijde interoperabiliteit van blockchain,” aldus Bliss. “Polkadot biedt een oplossing. Eén van de grootste issues die opgelost moet worden is om verschillende blockchains met elkaar te laten communiceren.”

Het open-source netwerk van ethereum en het gebruiksgemak trok veel softwareprogrammeurs aan, waardoor steeds meer applicaties van de  ethereum-blockchain gebruik maken, zegt Bliss. Maar elke uitbreiding van het netwerk vereiste dat dit in de blockchain wordt gecodeerd. 

Volgens Bliss brengt deze uitbreiding van het ethereumnetwerk het risico mee dat de snelheid van transacties op het netwerk onder druk komt te staan. 

En net als met elke innovatie, zie je ook bij ethereum na enkele jaren de problemen die het niet oplost, en dit is dus het knelpunt bij ethereum, aldus Bliss. Tegen deze achtergrond heeft de mede-oprichter van ethereum, Gavin James Woods, de volgende stap gezet en polkadot ontwikkeld.

Maar Bliss verwacht niet dat ethereum volledig wordt vervangen, omdat het net als de bitcoin op grote schaal wordt omarmd. Bovendien wordt ook ethereum steeds verbeterd. Maar Bliss denk niettemin dat polkadot zowel zal concurreren met ethereum als er een aanvulling op zal zijn. 

De  koers van polkadot

Op polkadot is lastiger een waarde te plakken dan op ethereum en de bitcoin, zegt Bliss. Gespecialiseerde cryptoinvesteringsbedrijven als Grayscale hebben producten rondom ethereum en de bitcoin gebouwd, zoals de ethereum ETF (ETHE) . Beleggers kunnen ook handelen in termijncontracten voor de twee grootste cryptomunten, maar die bestaan niet voor polkadot. 

Niettemin is het redelijk om te verwachten dat polkadot terugkeert naar recordstand van ruim 48 dollar. Dit zou volgens Bliss al voor het eind van het jaar kunnen gebeuren. 

Hij voegt hier aan toe dat dit ook afhangt van het vermogen van polkadot om verder te groeien en parachains toe te voegen. Dit zijn onafhankelijke blockchains die op het netwerk van polkadot draaien. Daarnaast is het belangrijk dat polkadot goede softwareprogrammeurs blijft aantrekken zodat het op termijn een belangrijke plek inneemt in het universum van decentrale financiële applicaties. 

Op deze fundamenten is het volgens Bliss best denkbaar dat polkadot binnen drie jaar de 100 dollar aantikt. Dat zou een een stijging zijn van ruim 500 procent vergeleken met het prijsniveau van afgelopen week.

LEES OOK: Crypto-startups halen in mum van tijd miljoenen op via DAO’s: decentrale investeringsclubs die met vaste technische regels op een blockchain werken

Premium content ophalen