• Internet Computer, een relatief nieuwe cryptomunt gesteund door durfinvesteerders, is meer dan 90 procent gekelderd vanaf het piekniveau bij de lancering begin mei.
  • Op het moment van de publieke introductie behoorde Internet Computer korte tijd tot de 10 meest waardevolle crypto’s.
  • “Een token die in zijn eerste maand 90 procent daalt, is hoogst ongebruikelijk voor een project van deze omvang”, vertelde crypto-expert Miguel Morel aan The New York Times.

De digitale munt Internet Computer debuteerde vorige maand en werd meteen één van de 10 meest waardevolle crypto’s, met op het hoogtepunt een marktwaarde van bijna 72 miljard dollar.

Ruim een maand maand later is Internet Computer nog maar 6,5 miljard dollar waard, aldus cryptosite Coinmarketcap. Het gaat om een daling van meer dan 90 procent, vanaf het piekniveau op 11 mei.

Lees ook: Hippe, nieuwe cryptomunt Internet Computer maakt vrije val van 90% in een maand tijd: ruim $60 miljard aan beurswaarde weg

De snelle neergang zorgde voor veel verontwaardiging, gelet de eerdere populariteit en de steun van grote durfinvesteerders als Andreessen Horowitz.

Het achterliggende project van het bedrijf Dfinity werd ontwikkeld door Dominic Williams en is het resultaat van vijf jaar onderzoek. De bedenkers hebben torenhoge ambities: ze hopen dat het achterliggende platform van Internet Computer de kern kan vormen van een nieuw, gedecentraliseerd internet.

“Internet Computer is een open platform dat de wereld bevrijdt van z’n afhankelijkheid van gecentraliseerde serversystemen, waardoor het mogelijk wordt om software en data direct in cyberspace te hosten zonder de noodzaak van ‘legacy IT’, zoals gepatenteerde clouddiensten, servers, softwarepakketten, databases en firewalls”, meldde Dfinity op 7 mei in een verklaring.

Lees ook: Gloednieuwe cryptomunt Internet Computer is 2 dagen na de lancering $45 miljard waard – en hoort meteen bij de 10 grootste cryptomunten

‘De aanpak van Dfinity was onnodig ingewikkeld’

Maar te midden van de initial coin offering vorige maand “ging er iets mis”, aldus Miguel Morel, oprichter van crypto-analysebureau Arkham Intelligence, tegen The New York Times.

Uit een analyse van Morel blijkt dat Dfinity ingewijden die zich voor de publieke introductie hadden ingekocht op waarschijnlijk relatief lage koersniveaus, de mogelijkheid gaf om hun belang in Internet Computer vlak na de introductie op cryptofora beschikbaar te maken.

“Een token die in zijn eerste maand 90 procent daalt, is hoogst ongebruikelijk voor een project van deze omvang”, zegt Morel tegen The New York Times.

Morel vond 44 crypto-adressen, vermoedelijk van ingewijden, die 10 miljoen eenheden van Internet Computer op rekeningen van handelsfora inbrachten na de lancering van de munt in mei. Dit wekte de indruk dat ze zouden worden verkocht. De overdracht door ingewijden vielen samen met grote koersdalingen van Internet Computer.

Tegelijkertijd maakte Dfinity het voor kleine beleggers extreem lastig om toegang te krijgen tot tokens die hen waren toegezegd, aldus The New York Times. Volgens Morel gaf Dfinity ingewikkelde instructies aan kleine beleggers die tokens van Internet Computer hadden gekocht tijdens een crowdfundingsronde in 2017. Het proces werd extra gehinderd door beperkte klantenondersteuning. Morel noemt de aanpak van Dfinity "onnodig ingewikkeld."

Dfinity legt de schuld bij daghandelaren

In een verklaring gaf Dfinity de schuld aan "daghandelaren met alternatieve agenda's en onethische cryptoprojecten." Die zouden Internet Computer proberen te benadelen.

Sommigen zien de spectaculaire mislukking van de beursgang van Internet Computer als een kwestie van pech, aangezien de introductie op cryptobeurzen samenviel met een zware daling van de cryptomarkt. Maar volgens Morel was er sprake van meer dan alleen pech, omdat Internet Computer harder is gedaald dan bijvoorbeeld de Shiba Inu Coin, een cryptomunt die in feite een parodie op een parodie is.  

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: