• Internet Computer, de digitale munt van de Zwitserse non-profitorganisatie Dfinity, is maandag gelanceerd en behoort meteen tot de 10 grootste cryptomunten.
  • De token heeft een marktwaarde van 45 miljard dollar.
  • Het achterliggende platform wil de controle van Big Tech op het vrije en open internet doorbreken.

Internet Computer (IC), een cryptomunt die maandag is gelanceerd door non-profitorganisatie Dfinity, is in één klap doorgedrongen tot de top 10 van grootste cryptomunten, blijkt uit gegevens van de site Coinmarketcap.com.

Het project, ontwikkeld door oprichter Dominic Williams, is het resultaat van vijf jaar onderzoek. De bedenkers van de token hopen dat het achterliggende platform de kern kan vormen van een nieuw, gedecentraliseerd internet.

Op de eerste handelsdag schommelde de prijs van de munt wild en bereikte de koers een hoogtepunt van 700 dollar, voordat die stabiliseerde op zo’n 250 dollar. Momenteel wordt de munt voor zo’n 340 dollar verhandeld.

“Internet Computer is een open platform dat de wereld bevrijdt van z’n afhankelijkheid van gecentraliseerde serversystemen, waardoor het mogelijk wordt om software en data direct in cyberspace te hosten zonder de noodzaak van ‘legacy IT’, zoals gepatenteerde clouddiensten, servers, softwarepakketten, databases en firewalls”, meldde Dfinity maandag in een verklaring.

DFINITY Logo 02
Dfinity

De token van Dfinity wordt verhandeld op een aantal grote cryptobeurzen, zoals Binance en Coinbase. Het onderliggende netwerk van Internet Computer concurreert op bepaalde punten met het Ethereum-netwerk.

Lees ook: Een Europese durfinvesteerder die vroeg inzette op Ethereum, denkt nu dat cryptoplatform Polkadot nóg groter kan worden – dit is de reden

Een onderzoeksrapport van informatieplatform Messari geeft details over het idee achter Internet Computer en wat het beoogt te bereiken. Zo zei IC's oprichter tegen Messari dat het internet monopolistischer is geworden door de controle van techgiganten zoals Facebook en Amazon. Die maken gebruikers van hun platforms steeds afhankelijker van de diensten die ze aanbieden.

Ook zei Williams onlangs tegen Business Insider dat hij verwacht dat er op korte termijn een verschuiving zal plaatsvinden, omdat veel durfinvesteerders "miljarden en miljarden dollars" klaar hebben liggen om in crypto en andere open internet-startups te investeren.

Daarom heeft de digitale munt als doel "een openbaar computerplatform te bieden, zodat ontwikkelaars, ondernemingen en overheidsinstanties software en diensten rechtstreeks op een openbaar internet kunnen uitrollen."

Een andere ontwikkeling van Dfinity maakt het mogelijk om met het Internet Computer Protocol de identiteit van gebruikers op bepaalde apps veilig te beheren, zonder gebruikersnamen, wachtwoorden of cryptografische sleutels.

"Ik wil dat je je een wereld voorstelt waarin je je veilig kunt aanmelden bij online diensten via je telefoon of een ander device, zonder ooit een gebruikersnaam, wachtwoord of cryptografische versleuteling te hoeven aanmaken", legt Williams uit. 

"Het gaat om een wereld waarin je kunt inloggen op internetdiensten zonder ooit te worden gevolgd door deze diensten. En dat moet veel gemakkelijker kunnen dan met de huidige vormen van authenticatie."

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: