• Het grote risico dat gepaard gaat met beleggen in crypto’s kan leiden tot enorme winsten of verliezen.
  • Wie begin dit jaar 1.000 euro in dogecoin stak, had op 8 mei ruim 150.000 euro in handen. Omgekeerd heeft iemand die op 8 mei instapte met dezelfde inleg nu nog maar zo’n 350 euro over.
  • Business Insider zocht voor je uit wat voor winsten en verliezen er het afgelopen halfjaar mogelijk waren met bitcoin, ether en dogecoin.

Crypto’s zijn sinds jaar en dag een risicovolle belegging. En dat is in 2021 niet anders.

Bitcoin, ether en dogecoin – enkele van de meest populaire cryptomunten van het moment – hebben alle drie een stormachtig halfjaar achter de rug. In het meest extreme geval, van de dogecoin, was er sprake van een astronomische koersstijging sinds begin dit jaar tot aan de piek op 12 mei.

Zij die bereid zijn het risico te lopen, kúnnen fantastische rendementen behalen. Zo zou een manager bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ontslag hebben genomen na het behalen van enorme winsten met de dogecoin. Ook enkele andere particuliere cryptofans hebben hun spaarpot flink aangedikt.

Lees ook: 33-jarige cryptofan stak naar eigen zeggen bijna 2 ton in dogecoin en claimt binnen 2 maanden miljonair te zijn geworden

Maar de enorme beweeglijkheid heeft ook een keerzijde. Koop je op het verkeerde moment of investeer je in de verkeerde munt, dan kun je flinke verliezen voor je kiezen krijgen. Stapte je op 12 mei in op dogecoin, die toen piekte, dan ben je inmiddels zo'n twee derde van je inleg kwijt.

Lees ook: Hoe een werkloze daghandelaar die verkeerd gokte met GameStop en dogecoin opgescheept raakte met 20 miljard ASS Coins (die niet veel waard zijn)

Ook moet je bij beleggen rekening houden met de verschillen tussen crypto's. Zo wordt de bitcoin vaak geprezen als een waardeopslag, een soort 'digitaal goud'. Wel zijn er zorgen over het energieverbruik van 's werelds meest populaire virtuele munt.

Ether is een 'groener' alternatief met een focus op ‘smart contracts’, een in codetaal geschreven overeenkomst om transacties via het netwerk mogelijk te maken.

De dogecoin is vooralsnog vooral een ludieke cryptomunt, waarvan de koers voornamelijk wordt gestuwd door de hype op social media onder leiding van Tesla-topman Elon Musk.

Benieuwd naar wat voor winsten en verliezen er het afgelopen halfjaar mogelijk waren met deze drie crypto's? Dat zocht Business Insider voor je uit.



Bitcoin

De qua marktwaarde meest populaire cryptomunt is, relatief gezien, ook gelijk de meeste stabiele van de drie. Begin dit jaar noteerde de bitcoin op ongeveer 29.000 dollar, omgerekend bijna 24.000 euro. De waarde liep op tot bijna 65.000 dollar (bijna 54.000 euro) op 14 april. Sindsdien is de bitcoin onderuit gegaan. Momenteel wordt de munt verhandeld tegen ruim 34.000 dollar, omgerekend bijna 29.000 euro.

In het meest gunstige scenario ben je op 1 januari ingestapt en heb je op de piek van 14 april afstand gedaan van je belegging. Je hebt je inleg in dat geval meer dan verdubbeld. Een belegging van 1.000 euro in bitcoin is in die tijd aangegroeid tot zo'n 2.250 euro.

Heb je sinds begin dit jaar aan je belegging van 1.000 vastgehouden, dan sta je tegen de huidige koers op een winst van pakweg 20 procent, en heb je zo'n 1.200 euro.

Stel nou dat je begin dit jaar de boot hebt gemist, op 14 april geen mogelijke daling voorzag en toen pas 1.000 euro hebt geïnvesteerd. Inmiddels sta je dan op een verlies van zo'n 47 procent. Van die 1.000 euro is dan nog maar 530 euro over; je inleg is dus bijna gehalveerd.


Ether

Ether, de munt die hoort bij het blockchainnetwerk van Ethereum, staat op basis van marktwaarde op de tweede plaats. Qua volatiliteit doet de munt echter niet onder voor de bitcoin. Integendeel. Begin dit jaar werd 1 ether verhandeld tegen ongeveer 730 dollar, omgerekend 605 euro. Op 12 mei was een enkele munt bijna 4.300 dollar waard, ofwel 3.538 euro. Sinds de piek is de daling ingezet. Momenteel noteert een ether ruim 2.000 dollar, of ongeveer 1.680 euro.

Tussen 1 januari en 12 mei is ether in euro's met 489 procent in waarde gestegen. Het was dus theoretisch gezien mogelijk om een inleg van 1.000 euro in 4 maanden tijd uit te bouwen tot een bedrag van 5.890 euro.

Heb je sinds begin dit jaar aan je belegging van 1.000 euro vastgehouden, dan sta je tegen de huidige koers op een waarde van ongeveer 2.780 euro.

Stel je kocht op de piek van 12 mei voor 1.000 euro aan ether, dan is er van je inleg tegen de huidige koers nog maar zo'n 480 euro over. Het mogelijke verlies is daarmee net iets groter dan dat van de bitcoin.

Dogecoin

De koers van de ludieke cryptomunt dogecoin lijkt wel op een filmpje van een hartslagmeter. En de theoretische winst of verlies is er ook naar. Begin dit jaar noteerde de munt ongeveer 0,005 dollar, ofwel 0,004 euro.

Na een grote hype op sociale media, werd op 8 mei de piek bereikt van bijna 74 dollarcent, omgerekend 61 eurocent. Ook de dogecoin kletterde daarna omlaag. Momenteel wordt de munt verhandelt tegen ongeveer 25 dollarcent, ofwel 21 eurocent.

Gelet op de enorme stijging tussen januari en het piekniveau van mei, is het geen wonder dat sommige beleggers stinkend rijk zijn geworden door te beleggen in de dogecoin. Een inleg van 1.000 euro is in die tijd aangegroeid tot ruim 150.000 euro.

Heb je sinds begin dit jaar aan je belegging van 1.000 euro vastgehouden, dan sta je tegen de huidige koers op een bedrag van ongeveer 52.000 euro.

Was je te laat voor een aankoop begin dit jaar en stapte je juist op 8 mei in, dan is er van je 1.000 euro inleg nog slechts 350 euro over. Daarmee biedt de dogecoin dus verreweg de meeste winst én verlies.

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: