Trendwatcher Vincent Everts heeft een grote kans gemist.

Vorige week vrijdag zat hij in de auto met een aantal mensen die betrokken zijn bij de cryptomunt IOTA. Ze vertelden hem dat er nieuws aan zat te komen over een samenwerking met Microsoft.

“Dus ik denk: ik moet morgen wel investeren, want dan gaat de koers natuurlijk omhoog”, vertelt Everts aan de toehoorders in de zaal.

En inderdaad, na de aankondiging steeg de waarde van een IOTA met zo’n 50 procent. Maar Everts… die was vergeten de cryptomunt te kopen. Dom, dom, dom!

Het moet een les zijn voor de aanwezigen. “Voorkennis kun je relatief makkelijk krijgen. Als je een beetje op Telegram zit of de goede mensen kent”, prent Everts zijn publiek in. “En als er ook maar een beetje positief nieuws is, dan is 50 procent niks.”

Welkom op de allereerste editie van de Crypto Investment Summit, een bijeenkomst over investeren in cryptocurrency's. Zo'n 150 mensen hebben woensdag een kaartje à 199 euro gekocht om van bitcoin- en blockchainexperts de fijne kneepjes van het cryptobeleggen te leren. De locatie is - hoe toepasselijk - het datacenter van BIT in Ede.

De anekdote van Everts is tekenend voor het optimisme in de zaal. De bitcoin is de avond ervoor door de magische grens van 10.000 dollar gebroken. En daar stopt het niet, denkt een groot deel van de aanwezigen. Een snelle peiling via smartphones leert dat een op de vijf denkt dat de bitcoin in 2021 meer dan een ton waard is.

Het jaar van de cryptokoorts

De hype rond digitale munten is dit jaar definitief compleet, nadat in het voorjaar de bitcoin verdubbelde in waarde en in het kielzog andere digitale valuta omhoogschoten. 'Cryptokoorts' is door Van Dale dan ook genomineerd voor Woord van het Jaar 2017.

Inmiddels bezitten 135.000 Nederlandse huishoudens cryptovaluta, bleek in oktober uit een enquête van Kantar TNS. En nog eens 150.000 huishoudens overwegen om in te stappen.

De echte fanatiekelingen hebben zich verzameld in groepjes op WhatsApp en Telegram, waar ze elkaar voortdurend op de hoogte houden van het laatste nieuws. De 22-jarige Michael Eerhart is eigenaar van zo'n groep, genaamd 'De Bitcoingekte'. Elke dag komen er honderden berichten langs.

"Veel mensen die nu instappen hopen op tonnen winst", vertelt Eerhart. "Er worden veel nieuwe projecten gelanceerd, maar je moet maar net weten welke goed zijn."

Digitale beursgangen

Zelf kocht Eerhart in 2012 voor het eerst bitcoin van de 25 euro speelgeld die hij kreeg bij Plus500, een app waarmee je in kunt zetten op aandelenkoersen. Inmiddels heeft hij ongeveer 45 bitcoin, die nu bijna vier ton waard zijn.

Eerhart heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Na zijn studie international business in Groningen richtte hij het bedrijf GoBlock op, waarmee hij bedrijven adviseert over het toepassen van blockchain, de technologie achter de bitcoin en andere cryptomunten.

En hij investeert in ICO's, oftewel initial coin offerings. Dat zijn in feite digitale beursgangen. Het is dé manier voor startups om miljoenen aan financiering binnen te slepen buiten traditionele investeerders om.

Met het uitgeven van cryptomunten is de afgelopen anderhalf jaar al bijna 4 miljard dollar opgehaald, maar voor de investeerders is het erg risicovol. Toezicht ontbreekt, waardoor misleiding en oplichting op de loer liggen. De financiële waakhond AFM waarschuwde onlangs dan ook voor investeren in ICO’s.

Riskante ICO's

Eerhart stapt nooit zomaar ergens in. Hij verdiept zich grondig in de plannen van een startup, voordat hij besluit te investeren. Hij bestudeert onder meer de whitepaper van een project, kijkt naar de concurrentie en het team dat de plannen moet uitvoeren.

"Maar het is een lastig landschap. Zo'n 2 à 3 procent van de ICO's die ik voorbij zie komen vind ik interessant", erkent Eerhart. "Je moet goed uitkijken dat je niet opgelicht wordt."

Zoals met Tezos, een blockchainproject dat in juli 232 miljoen dollar ophaalde. De startup zegt een oplossing voor conflicten op de blockchain te ontwikkelen, maar ondertussen is er intern ruzie uitgebroken tussen de oprichters en het hoofd van de stichting die het geld beheert.

"Het is het eerste voorbeeld van hoe het wellicht fout kan gaan", zegt Eerhart. "Het is maar de vraag of investeerders hun geld terugzien."

Strategieën om te beleggen in bitcoin

Voor wie zijn geld liever niet in riskante projecten stopt, is handelen in cryptovaluta wellicht een betere optie. De 26-jarige Joël Happé zet in zijn presentatie verschillende strategieën uiteen om te beleggen in bitcoin, ethereum en andere munten. Hij handelt sinds 2013 in cryptomunten en heeft naar eigen zeggen van de winst een huis op de Amsterdamse Zuidas gekocht.

De verstandigste keuze is volgens de pas afgestudeerde student communicatiewetenschappen kopen en vasthouden, in de cryptogemeenschap ook wel HODL genoemd. "Dat blijkt gewoon een goede strategie", legt Happé uit. De bitcoin is immers alleen maar in waarde gestegen. “Het is ook heel veilig. Je zit gewoon lekker op de fiets en gaat rustig naar de finish.”

Voor vrienden en familie die niet zo met techniek bezig zijn, heeft Happé een andere tip: koop elke maand een stukje bitcoin. "Dat heet in het Engels dollar cost averaging", gaat hij verder. Voor ervaren beleggers gesneden koek, maar voor de cryptogokkers in de zaal gaat er een wereld open.

"Je creëert daarmee een gemiddelde buy-in prijs, die vrij gunstig is", aldus Happé. "Soms koop je een beetje hoog, soms een beetje laag. Er kan niet zo heel veel misgaan."

Toveren met grafieken

De echte cowboys kiezen ervoor om dagelijks te handelen. "Dat brengt veel stress met zich mee en is wat riskanter", aldus Happé. "Je kunt niet een weekje overslaan. Voor je het weet vliegt de koers alle kanten op en zit je aan de verkeerde kant van een trade."

Om verliezen te voorkomen, moet je snel reageren. En dat betekent iedere dag de koersen nauwgezet volgen. Daarbij ligt er volgens Happé een gevaarlijke vijand op de loer: emoties. Gaat de koers even omlaag, dan denk je dat je alles kwijtraakt en druk je op de verkoopknop. "Goede kans dat je 'm op de bodem hebt weggegooid."

Daarom handelt Happé niet op gevoel. Hij is expert in technische analyse, de kunst om op basis van grafieken te voorspellen hoe de koers zich ontwikkelt. Sommige beleggers geloven er heilig in, anderen zijn zeer kritisch.

Zoals econoom Mathijs Bouman. Hij noemde technische analyse ooit in een column "een grap". Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet werkt. Maar, stelt Bouman: "De mens heeft nu eenmaal een onstilbare behoefte aan het herkennen van patronen, ook als die er niet zijn."

Happé wil daar niets van weten. "Dit zijn gewoon hele handige rekenregels", vertelt hij, terwijl hij aan de zaal laat zien hoe je voortschrijdende gemiddeldes kunt gebruiken om een koop- of verkoopmoment te bepalen. "Dit werkt ook in de aandelenmarkt. Niet dat ik daar heel veel ervaring mee heb, maar dat heb ik gewoon gezien."

Internet in de jaren negentig

Rubert Rietkerk ziet het met verwondering aan. De ervaren marketingmanager heeft zich op de derde rij genesteld en kan een lach af en toe niet onderdrukken.

Rietkerk is een van de oprichters van NS Networking Services en heeft in de jaren negentig de opkomst van internet in Nederland van dichtbij meegemaakt. "Nina Brink heeft me nog gevraagd om bij WorldOnline te komen werken, maar dat heb ik niet gedaan. Ik zei: dit is een bubbel."

Hij ziet veel overeenkomsten tussen de hype rond internet destijds en de cryptokoorts nu. Ook toen kregen startups miljoenen in de schoot geworpen, terwijl het verdienmodel hoogst onzeker was.

"Negen op de tien startups gaat het niet halen", zegt Rietkerk, die zich heeft verdiept in ICO's en veel verwacht van blockchain. "Veel startups die nu een coin uitgeven hebben dat voor de onderliggende technologie niet echt nodig. Ze willen alleen geld ophalen."

Het optimisme in de zaal doet Rietkerk denken aan de jaren negentig. De types die er rondlopen ook. "Er zijn weinig vrouwen", zegt hij om zich heen kijkend. Van de aanwezigen op de Crypto Investment Summit is 91 procent man, blijkt uit dezelfde smartphonepeiling van eerder.

"En het is een mix van oudere ondernemers en jonge techneuten", zegt Rietkerk. Twee derde in de zaal is boven de 35, een op de tien is jonger dan 25 jaar.

Bitcoin in 2018 naar de 40.000 dollar

De ervaren rotten hebben het geld om te investeren in blockchaintechnologie en cryptomunten. Oudgedienden zoals de Friese serie-ondernemer Siebrand Dijkstra, die al drie IT-bedrijven opbouwde en verkocht voor miljoenen. Hij laat in een presentatie zien hoe hij mining-computers koelt met diëlektrische olie, zodat de warmte sneller afgevoerd wordt.

Of Marc van der Chijs, die in China de videosite Tudou opzette en verkocht voor honderden miljoenen. Hij vertelt via Skype vanaf de bank in Canada over zijn nieuwe onderneming First Block Capital, een fonds dat in cryptobedrijven investeert. Binnen twee jaar wil hij 1 miljard dollar ophalen.

Van der Chijs denkt dat de koers van de bitcoin voor de jaarwisseling nog naar de 15.000 dollar gaat. "Er zijn allerlei professionele beleggers die het nog dit jaar aan hun portefeuille willen toevoegen zodat ze kunnen laten zien dat ze erin zitten", verklaart hij zijn optimisme. Voor 2018 is 40.000 dollar reëel, zegt hij zonder blikken of blozen. "Er staat nog heel veel institutioneel geld aan de zijlijn te wachten om deel te nemen in deze markt."

Zakgeld in bitcoin

Tegen het einde van de middag haalt organisator Vincent Everts zijn 11-jarige zoon Vinz op het podium. Die krijgt zijn zakgeld tegenwoordig in bitcoin, legt hij uit.

Vinz - petje achterstevoren en gekleed in een zwarte hoodie - heeft inmiddels 0,02 bitcoin. "Hoeveel zijn die gestegen?" vraagt Everts. "Van 45 naar 100 euro", zegt zijn zoon ietwat onwennig.

"Snap je nog waarom mensen euro's gebruiken?", gaat Everts verder. "Want die gaan helemaal niet omhoog hè."

Vinz knikt. Hij wil zijn zakgeld alleen nog maar in bitcoin. "Of litecoin", zegt hij zachtjes. 


PowNed was ook aanwezig in Ede en maakte het volgende item:

 

LEES OOK: Het Limburgse gezin dat alles verkocht voor bitcoin krijgt nu zelfs fanmail

MIS OOK NIET: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier