Didi Taihuttu is net een kinderfiets en babybox aan het inladen als hij de telefoon opneemt. Hij heeft de spullen verkocht via Marktplaats voor 40 euro. “Dan hebben we weer centjes om wat boterhammen te kopen.”

De 39-jarige Venlonaar was de afgelopen maanden volop in het nieuws. Hij verkocht zijn riante huis van 200 vierkante meter en investeerde alles in bitcoin. Taihuttu woont nu samen met zijn vrouw en drie kinderen in een vakantiehuisje op een Venlose camping.

Zijn investering is in een paar maanden tijd verdubbeld. Een bitcoin is inmiddels meer dan 9.000 euro waard, maar van cashen wil Taihuttu niks weten. Hij zit erin voor de lange termijn.

In 2020 is de prijs van de bitcoin gestegen tot minimaal een ton, denkt hij. “En er zijn zelfs analisten die denken dat de bitcoin naar een miljoen gaat.” Dus blijft Taihuttu investeren.

In de tussentijd leeft het gezin van de verkoop van de overgebleven inboedel. Tafels, kastjes, lampen, een elektrische quad, boeddhabeeldjes, een sfeerhaard op gas en een sjoelbak staan aangeboden op Marktplaats. “Dat wordt nu beetje bij beetje verkocht”, zegt Taihuttu.

Minimalistisch leven

Een leven met minder spullen is een bewuste keuze van het Limburgse gezin. Begin 2016 overlijdt de vader van Taihuttu na een lang ziektebed. “Het was een zware periode”, aldus Taihuttu, die dan al elf jaar lang een eigen bedrijf in Venlo heeft dat computercursussen verzorgt.

Het zet hem aan het denken: tachtig uur per week werken, te weinig tijd met vrouw en kinderen doorbrengen, is dit wat ik wil? Hij besluit zijn ICT-bedrijf te verkopen en maakt een wereldreis van negen maanden met zijn gezin door Azië en Australië.

Tijdens die reis loopt hij per toeval steeds mensen tegen het lijf die in digitale munten handelen. Zelf zit Taihuttu sinds 2010 “in de coins”, zoals hij dat zelf noemt. Als in mei van dit jaar de cryptokoorts uitbreekt, is het voor Taihuttu duidelijk: hier wil hij vol voor gaan.

Beste beslissing ooit

Eenmaal thuis zet hij zijn huis en de rest van de spullen te koop. Het kost wel enige moeite om zijn vrouw te overtuigen van het plan, maar een leven met minder spullen is voor haar reden om ja te zeggen. “Opvoedkundig is dat het beste voor de kids”, zegt Taihuttu, die vader is van drie dochters. “Als je ze te materialistisch opvoedt, is dat niet goed.”

Nu woont het gezin al een paar maanden in een chalet. “De beste keuze die we ooit hebben gemaakt”, noemt Taihuttu het. Het huisje is aan de kleine kant, vooral voor de oudste dochter die nu twaalf is. “Dan heb je af en toe wat meer privacy nodig”, erkent Taihuttu. “Maar we voelen ons er heerlijk.”

Het gezin is een stuk hechter geworden. “We praten veel meer dan vroeger. Je zit maximaal vijf meter van elkaar af, dus je kunt gewoon gesprekken voeren terwijl je dingen aan het doen bent.”

Ontzettend veel media-aandacht

Toch staat het gezinsleven op z’n kop. Van het oorspronkelijke plan om relaxt op een camping te zitten is weinig terechtgekomen door alle media-aandacht. Het opmerkelijke verhaal van de familie Taihuttu is de hele wereld overgegaan, van de Verenigde Staten tot Australië.

Taihuttu krijgt dagelijks verzoeken voor interviews. Begin november kwam een Oekraïense tv-ploeg langs op de camping om een item te maken, deze week bleven verslaggevers van het Franse tijdschrift Society twee nachten slapen en volgende week volgt een Amerikaanse documentairemaker het gezin een aantal dagen.

 

Hij krijgt zoveel aanvragen dat Taihuttu erover denkt om een manager in te huren. ”Ik ben iemand die iedereen graag te woord staat en wil helpen, maar dat kan gewoon niet op dit moment.” Geld vragen voor interviews ziet hij niet zitten. “Wij zijn geen product. Ik vind het gewoon leuk om onze boodschap uit te dragen.”

Te gast in De Wereld Draait Door

Dat mocht het gezin eind oktober doen aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. “Dat vonden we echt waanzinnig. Dat is iets waar ik nooit van mijn leven van had kunnen dromen”, zegt Taihuttu, die ook is benaderd door RTL Late Night, Pauw en de talkshow van Chantal Janzen.

Ze kozen voor De Wereld Draait Door, omdat dat programma als enige het hele gezin in de uitzending wilde hebben. “Dat waardeerden wij heel erg. Wij zien dit ook echt als een gezinsavontuur.”

Taihuttu maakte voor- en na de opname een praatje met Van Nieuwkerk en tafelheer Prem Radhakishun, en heeft nog af en toe contact met zanger Pascal Jakobsen van BLØF, die in de uitzending optrad.

“Ik stond ervan te kijken hoe vriendelijk, toegankelijk en openhartig ze waren”, zegt Taihuttu. “Voor mij zijn het nog altijd beroemdheden die je alleen op tv ziet. Maar dan ontmoet je ze en denk je: Mijn god, het zijn ook mensen.”

 

Toch is ook Taihuttu zelf zo langzamerhand een bekendheid aan het worden. Het gezin krijgt zelfs fanmail. Onlangs stuurde een groepje mannen een foto via Facebook naar Taihuttu vanuit de kroeg. Ze droegen petjes met daarop de tekst: ‘I love Taihuttu’.

“We hebben teruggestuurd: ‘Jongens, een hele fijne avond, veel plezier en geniet ervan’”, zegt Taihuttu. “Toen kregen we weer een filmpje terug: ‘Proost op jullie gezin. Jullie zijn zo’n inspiratie’.”

Krijgen net een super leuk bericht van “fans” van ons verhaal hahaha. Echt leuk gedaan Robert-Jan en vrienden 🙏🏼👍🏼🚀

Posted by yolofamilytravel.com on Freitag, 3. November 2017

 

Dat is iets wat Taihutu vaker hoort. Hij krijgt tientallen brieven en ingesproken berichten van gezinnen die de stap van de Limburgse familie zien als heldendaad. “Terwijl we een heel normaal gezin zijn dat met beide benen op de grond staat. Dan denk je bij jezelf: zo gek is het toch echt niet allemaal.”

Waar die populariteit vandaan komt? “Ik denk dat veel mensen over hele wereld een beetje vastlopen”, filosofeert Taihuttu. “Ze zouden hun leven graag anders inrichten. Ik denk dat ze zich geïnspireerd voelen, omdat wij het daadwerkelijk doen.”

Tot 18 december staat de agenda vol met afspraken. Daarna is het tijd voor de feestdagen. Het gezin is van plan om de zon op te zoeken.

Waar de reis naartoe gaat, weet Taihuttu nog niet. Hij heeft uitnodigingen gekregen uit Thailand, Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Brazilië en ga zo maar door. “Allemaal mensen die zeggen: kom hier met Kerst lekker twee weekjes zitten. We laten jullie met rust, maar als we één of twee dagen met jullie kunnen babbelen, dan is het voor ons al geslaagd.”

LEES OOK: Deze cryptomunt gaat het helemaal worden, volgens de Limburger die zijn huis te koop zette voor bitcoin