Op het terras, op kantoor, in de supermarkt: iedereen lijkt het in 2017 over de bitcoin en andere cryptomunten te hebben.

Als anderen hun inleg drie, vier, vijf of misschien wel tien keer zoveel waard hebben zien worden, dan is het logisch dat je ook wilt profiteren van de hype.

Nederlanders storten zich dan ook massaal op de cryptomarkt, blijkt uit nieuw onderzoek van Kantar TNS onder ruim 35.000 huishoudens. Er zijn nu al twee keer zoveel huishoudens actief in cryptovaluta als een jaar geleden.

Het is de eerste keer dat de omvang van deze markt zo grondig in kaart is gebracht. Uiteraard vind je vooral bitcoin in de meeste cryptoportefeuilles, maar ook de ethereum, litecoin en ripple mogen niet worden onderschat, net als de gulden.

Enkele feiten over de cryptomarkt in Nederland uit het onderzoek van Kantar TNS:

  • Nederland telt op dit moment 135.000 huishoudens die cryptovaluta bezitten. In circa 150.000 huishoudens wordt momenteel overwogen om ook in cryptovaluta te stappen.
  • Bezitters van cryptovaluta zijn jonger dan klassieke beleggers. Hun inkomen is nauwelijks hoger dan dat van mensen die geen cryptomunten bezitten. 42 procent heeft hooguit een middelbare beroepsopleiding gevolgd.
  • 43 procent heeft er hooguit 100 euro aan besteed. "Beleggen in cryptovaluta heeft voor deze grote groep huishoudens dus meer het karakter van het kopen van een paar staatsloten", aldus de onderzoekers. "Zij worden ook niet hard geraakt op het moment dat koersen in elkaar zakken."
  • Een bijna even grote groep is met een bedrag tussen de 100 en 1.000 euro ingestapt en slechts 15 procent investeerde grotere bedragen.
  • 49 procent van de cryptobeleggers heeft winst gemaakt op de investering. 35 procent is er grosso modo nog niet op vooruit gegaan en 16 procent staat op verlies.

LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier