• Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX wil volgend jaar een satelliet naar de maan lanceren die volledig wordt gefinancierd met de cryptomunt dogecoin.
  • De aankondiging komt een dag nadat de dogecoin ruim een kwart van zijn waarde verloor.
  • De daling van de dogecoin werd in gang gezet tijdens een optreden van techmiljardair en dogefain Elon Musk bij comedyshow Saturday Night Live.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX wil volgend jaar een satelliet naar de maan lanceren die volledig wordt gefinancierd met de cryptomunt dogecoin. Dat heeft het Canadese bedrijf Geometric Energy Corporation, dat de maanmissie zal leiden, zondag bekendgemaakt.

De satelliet, genaamd DOGE-1, zal in het eerste kwartaal van 2022 aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket worden gelanceerd, zei het in Calgary gevestigde bedrijf in een verklaring.

De satelliet, met een gewicht van veertig kilo, gaat volgens het bedrijf informatie over de maan vergaren via sensoren en camera’s. De onderneming spreekt over de eerste commerciële maanlading die volledig met Dogecoin wordt betaald, zonder aan te geven hoeveel het project precies kost.

“We zijn verheugd om ‘DOGE-1 to the Moon’ te lanceren!”, zei Tom Ochinero van SpaceX. “Deze missie zal de toepassing van cryptomunt buiten de baan om de aarde demonstreren en de basis leggen voor interplanetaire handel.”

De aankondiging komt de dag nadat SpaceX-oprichter Elon Musk gastheer was van de live comedyshow ‘Saturday Night Live’ (SNL). Daarin prees hij de dogecoin, oorspronkelijk gemaakt als een grap maar gelegitimeerd door de tweets van de excentrieke techondernemer.

Als grote aanjager van cryptomunten beschreef de baas van Tesla Dogecoin in een SNL-sketch als “een niet te stoppen voertuig dat de wereld gaat overnemen.”

Lees ook op Business Insider

Musk deelde de aankondiging van de maanmissie zondag op Twitter en schreef: “To the mooooonnn!!”

Dogecoin crasht in weekend tijdens optreden Musk in comedyshow

De dogecoin daalde in de nacht van zaterdag op zondag fors. Die koersdaling werd ingezet tijdens het optreden van Musk bij Saturday Night Live.

Zondagochtend noteerde de dogecoin op 0,54 dollar, een verlies van 25 procent in een dag tijd. Maandagochtend bleef de dogecoin hangen op dat niveau, ook na de aankondiging over de maanmissie.

De dogecoin is dit jaar tot ongekende hoogte gestegen. Afgelopen week bereikte de dogecoin een absoluut record op 0,72 dollar, terwijl de cryptomunt begin dit jaar minder dan een cent waard was.

Veel analisten waarschuwen beleggers dat ze heel voorzichtig moeten zijn met de dogecoin en andere alternatieve cryptomunten. Zij wijzen erop dat het gebrek aan gebruikswaarde en de grote waardeschommelingen ervoor zorgen dat die cryptomunten uiterst risicovolle investeringen zijn.

LEES OOK: Dogecoin is 13.000% gestegen door een hype op sociale media – 5 experts geven aan waarom dat verdacht veel lijkt op de gekte rond GameStop