• Afgelopen dinsdag, op de feestdag ‘Doge Day’, tikte de dogecoin een nieuw record aan van 0,42 dollar, om op dezelfde dag zo’n 25 procent te verliezen.
  • Sinds begin dit jaar is per saldo sprake van een koersstijging van 8.000 procent voor de cryptomunt die ooit begon als een grap.
  • Analisten vergelijken de dogecoin met het aandeel GameStop, dat in januari ook ten prooi viel aan extreme speculatie.

Cryptomunt dogecoin tikte dinsdag een nieuw record van 0,42 dollarcent aan, maar verloor nog diezelfde dag weer een kwart van zijn waarde vanaf het piekniveau.

Fans van de virtuele munt, die aanvankelijk bedoeld was om de cryptomarkt op de hak te nemen, vierden dinsdag ‘Doge Day’ en dreven zo de prijs op. Velen hoopten dat de munt zou stijgen tot 0,50 dollar of zelfs 1 dollar.

Het record bleek echter van korte duur. Woensdag schommelt de waarde van de dogecoin rond de 0,30 dollar.

Lees ook: Dogecoin is nu de op 4 na meest waardevolle cryptomunt – medebedenker legt uit hoe de parodiemunt mainstream werd

Afgelopen vrijdag gebeurde iets vergelijkbaars. De dogecoin steeg binnen enkele uren van 0,26 dollar naar 0,39 dollar, een plus van 50 procent. Een dag later, op zaterdag, was de cryptomunt weer terug bij 0,24 dollar.

Sinds begin dit jaar, toen de dogecoin op minder dan een dollarcent noteerde, is sprake van een duizelingwekkende stijging van 8.000 procent. Maar de gekte heeft vooral toegeslagen in april, blijkt uit onderstaande grafiek van de site coinmarketcap.

bron: coinmarketcap
bron: coinmarketcap

De recente stijging van de dogecoin is deels aangewakkerd door Tesla-topman Elon Musk, die vorige week een afbeelding van een “naar de maan blaffende doge” op Twitter deelde.

Experts vergelijken de ontwikkelingen rond de dogecoin met het aandeel GameStop, waarvan de koers door particuliere beleggers in januari in korte tijd werd opgeblazen, om vervolgens weer spectaculair te dalen.

Sommige experts waarschuwen dat beleggers zich lelijk kunnen branden aan dit soort investeringen. “Beleggers moeten uiterst voorzichtig zijn met deze kuddementaliteit”, waarschuwt Susannah Streeter, senior beleggingsanalist bij de Britse financiële dienstverlener Hargreaves Lansdown. “Dogecoin is een zeer speculatieve gok.”

[activecampaign form=28]

Lees meer over dogecoin: