De enorme rally van cryptomunt dogecoin doet veel mensen denken aan de gekte rond het aandeel GameStop in januari.

Volgens experts zijn sociale media en beroemdheden grotendeels verantwoordelijk voor de hype.

De experts waarschuwen beleggers en daghandelaren voorzichtig te zijn met de opwinding rond de meme-cultuur.

Traditionele beleggers verbazen zich over de enorme rally van de dogecoin, die wordt veroorzaakt door een hype op sociale media en aanbevelingen door beroemdheden.

Klinkt dat bekend?

Veel beleggers vergelijken de explosieve stijging van dogecoin met de gekte rond het aandeel GameStop die de financiële wereld in januari in zijn greep hield.

Toen werden de aandelen van de kwakkelende Amerikaanse spelletjeswinkelketen GameStop ineens veel meer waard, omdat particuliere beleggers zich op het sociale platform Reddit hadden georganiseerd om ze op te kopen. Hiermee wilden ze professionele hedgefondsen die op een daling hadden ingezet, een hak te zetten.

De grote vraag voor kopers van de dogecoin is of de ooit als grap begonnen cryptomunt net zo hard onderuit zal gaan als het aandeel GameStop in februari.

De dogecoin werd donderdag voor ongeveer 0,60 dollar verhandeld, een stijging van 13.000 procent sinds de start van dit jaar. Wij vroegen vijf deskundigen om de huidige rally te duiden.


Er heeft zich een flashmob op de dogecoin gestort

"De opkomst van platforms voor elektronische beurshandel tegen lage kosten stelt flashmob-beleggers in staat heel snel kapitaal te verplaatsen en zo stijgingen te veroorzaken die we nog nooit eerder hebben gezien", zegt Mark Higgins, medeoprichter van risicomanagementbedrijf Beacon Platform.

"Er zijn duidelijke overeenkomsten tussen het gedrag van beleggers bij de gekte rond het 'meme-aandeel' GameStop en de enorme rally van dogecoin nu", stelt Higgins.


Dogecoin is een uitdaging voor de traditionele financiële wereld

"Particuliere beleggers hebben zich verenigd in hun afkeer van Wall Street-types en gaan gezamenlijk de strijd aan tegen de manier waarop traditioneel geld verdiend wordt op Wall Street. Ze zijn vastberaden te laten zien dat ze zonder officiële opleiding en een professioneel netwerk niet alleen kunnen meedraaien op de beurs, maar traditionele beleggers ook kunnen verslaan en ongekende rendementen kunnen behalen", zegt directeur opties Danielle Shay van aandelenplatform Simpler Trading.

"Ze hebben dat gedaan door vehikels te kiezen – GameStop en dogecoin – waar gediplomeerde financieel analisten om moeten lachen. Dat maakt het nog veel leuker om erover op te scheppen, dan als ze geld hadden verdiend met een klassiek techaandeel als Microsoft", stelt Shay.


Social media en celebrities stuwen de meme-cryptomunt naar grote hoogte

"Op dit moment wordt de populariteit van de dogecoin gevoed door de hype in de media en op sociale media. In deze markt is dat het enige dat nodig is om op te vallen en dé volgende munt te worden", zegt Eric Berman, juridisch redacteur US Finance bij Thomson Reuters Practical Law.

"Als zo'n fenomeen momentum krijgt op sociale media, dan gaat het ineens een heel eigen leven leiden, waarbij niets onmogelijk is. Voor de middellange termijn maakt het dan helemaal niks uit met welk doel de munt is gecreëerd, het enige dat telt is dat er reuring omheen is", stelt Berman.


Beleggers moeten zich bewust zijn van de grote risico's

"De angst om een toekomstige rally te missen leidt tot nog meer kuddegedrag, in plaats van dat beleggers echt geloven in een munt", zegt senior beleggingsanalist Susannah Streeter van Hargreaves Lansdown.

"Beleggers bij wie het geld niet op de rug groeit, doen er goed aan te luisteren naar waarschuwingen dat ze al hun geld kunnen verliezen als ze hun geld in producten stoppen die ze niet helemaal begrijpen", zegt Streeter.

"Tot nu toe heeft 2021 ons een belangrijke les geleerd over cryptomunten vanuit het perspectief van risicomanagement", zegt Higgins.

"In een wereld waarin een groep mensen op Reddit via een handelsapp als Robinhood de financiële markten wekenlang kan ontregelen, is voorspellen hoe de nabije toekomst verloopt minder belangrijk dan snel reageren op gebeurtenissen", stelt Higgins. "De makkelijke toegang tot de beurs, het gepraat op sociale media en al het spaargeld dat zich heeft opgehoopt tijdens de pandemie, lijkt de volatiliteit van beurskoersen te hebben versterkt."


In 1 opzicht lijkt de dogecoin niet op GameStop

"De dogecoin is nergens op gebaseerd. Het begon als een grap geïnspireerd door een meme van een hond. GameStop is daarentegen een echt bedrijf met fysieke en digitale bezittingen. Het is ondanks de huidige problemen in het verleden winstgevend geweest", zegt assistent-hoogeleraar Thomas Shohfi van Lally School of Management, Rensselaer Polytechnic Institute.

"Hoewel het een 'meme-aandeel' is, begon de stijging van GameStop nadat oprichter Ryan Cohen van Chewy.com aankondigde een groot belang in het bedrijf te nemen om het te transformeren in een 'omnichannel' spelletjesbedrijf. Beleggers en aandelenhandelaren hoopten dat die verandering zou leiden tot een hogere aandelenkoers", stelt Shohfi.


[activecampaign form=28]

Lees meer over dogecoin en andere cryptomunten: