De geschiedenis van de beurs kent steevast perioden van stijgende en dalende koersen. Zogenoemde bull and bear markets komen en gaan. Dat geldt ook voor cryptovaluta, die nochtans een veel kortere geschiedenis hebben dan de aandelenmarkt.

Op het moment dat koersen een langere dalende fase ingaan, een zogenoemde bear markt, is het van belang om te weten hoe je het kaf van het koren scheidt als belegger.

Voor cryptobeleggers betekent dit volgens cryptomiljardair Sam Bankman-Fried dat ze zicht moeten hebben op het gebruiksnut en de concurrentiekracht van specifieke cryptovaluta.

Paniek op de beurs: omikron en inflatie

Bankman-Fried richtte een van de grootste cryptohandelsplatformen op: FTX. In een interview met Kitco News gaat hij in op de nabije toekomst van digitale valuta. Dat gebeurde afgelopen week op een moment waarop de bitcoin, ether en andere cryptomunten een daling hadden ingezet, als reactie op de ontdekking van een nieuwe coronavariant: omikron.

Wereldwijd reageerden beurzen negatief op dit nieuws. Op maandag trad overigens weer enig herstel op van de eerste schrik. Op de cryptomarkt won de bitcoin bijna 5 procent.

In 2021 groeide de cryptomarkt per saldo sterk in waarde. Zowel bekende munten als de bitcoin en ether, maar ook nieuwkomers met praktische gebruiksmogelijkheden zoals de platforms Solana en Cardano, maakten een sterke groei door.

Voor 2022 zijn de verwachtingen voor marktbrede stijgingen van zowel aandelen als cryptomunten door de bank genomen veel minder optimistisch. Met het vooruitzicht van stijgende rentes in de Verenigde Staten, hoge inflatie en aanhoudende onzekerheid rond de coronapandemie.

Beleggers willen in dit verband weten in welke specifieke cryptovaluta ze geld moeten stoppen. "Over het algemeen zie je projecten overleven die veel loyale volgers hebben en de beste gebruiksmogelijkheden", vertelt Bankman-Fried.

Memecoins zijn te onstuimig

De cryptoplatforms Solana, Cardano en Avalanche zijn kleine maar belangrijke concurrenten van Ethereum, in waarde de nummer twee op de cryptomarkt.

Voor al deze platforms geldt dat ze zogeheten smart contracts ondersteunen die gebruikt worden voor gedecentraliseerde financiële diensten. Hierbij worden afspraken over financiële transacties vastgelegd in stukjes computercode (smart contracts), waarbij de uitvoering vervolgens automatisch plaatsvindt zonder tussenkomst van een bank of broker.

Ook zijn de bovengenoemde platforms populair bij de handel in NFT's (non-fungible tokens), ofwel unieke eigendomscertificaten die op een digitaal logboek (blockchain) worden vastgelegd.

Cryptovaluta zijn over het algemeen wispelturiger dan traditionele beleggingen. Sommige cryptomunten, zoals de dogecoin, kunnen op een dag 100 procent in waarde stijgen om een week later die winsten weer kwijt te raken. Dat gebeurde in april met de dogecoin, een ludieke cryptomunt die gevoelig is voor hypes op sociale media.

Wat lijkt te gelden voor dit soort altcoins is: hoe kleiner de marktkapitalisatie, des te onstuimiger de koersbeweging.

Metaverse: een nieuwe hype

Sinds Mark Zuckerberg van het voormalige Facebook zijn bedrijf eind oktober omdoopte tot Meta, is er veel te doen om technologie die draait om een virtuele online omgeving, waarin gebruikers zich als 'avatars' kunnen bewegen. De zogenoemde 'metaverse' is ook opgepikt in de cryptowereld.

Afgelopen week schoot de token van cryptoplatform Decentraland, dat vastgoedtransacties in een virtuele omgeving faciliteert, in de plus. Toch daalde de 'mana' aan het einde van de week weer licht met vier procent.

"Ik denk dat cryptomunten die gedreven worden door hypes het vaakst en het sterkst imploderen", zegt Bankman-Fried. "Als je kijkt naar de projecten die ook echt geadopteerd worden door de massa, of die potentie hebben, dan zijn dat de tokens waar loyale cryptohandelaren hun geld stoppen. Zelfs tijdens bear markets."

Een andere belangrijke factor om in het achterhoofd te houden, is de vraag in hoeverre een cryptomunt vervangbaar is door een concurrent, stelt Bankman-Fried. Dus of de gebruiksmogelijkheden uniek en significant zijn.

De ups en downs van crypto's horen bij een jonge markt die zich sterk ontwikkelt, benadrukt Bankman-Fried. "Er zullen altijd crashes zijn, altijd weer stijgingen. Mijn inschatting is dat de komende jaren cryptovaluta steeds meer mainstream worden. Verschillende grote financiële organisaties doen dit al een beetje. Die gebruiken crypto's voor het een of het ander, maar ze implementeren die nog niet in hun dagelijkse activiteiten. In potentie betekent dit dat er nog veel te winnen valt."

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Zie hoe Mark Zuckerberg virtueel Jenga speelt en een boks geeft met speciale handschoenen waarmee je objecten in de metaverse kunt voelen