De dogecoin is niet goed voor de bredere cryptomarkt, omdat deze digitale munt geen limiet heeft op het aantal munten dat in omloop kan komen. Dit beweert Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple Labs, het bedrijf achter cryptoplatform Ripple, zo meldt tv-zender CNBC

“Het is misschien controversieel, maar ik ben er eigenlijk niet van overtuigd dat de dogecoin goed is voor de cryptomarkt”, zei Garlinghouse deze week tijdens een paneldiscussie op de Fintech Abu Dhabi conferentie. 

“De dogecoin heeft een inflatiedynamiek die mij terughoudend zouden maken om erin te beleggen”, zei hij.

Garlinghouse gaf ook aan dat de cryptomarkt profiteert van de hogere inflatie in de wereld, waarbij stijgende prijzen van goederen en diensten de koopkracht van euro’s en dollars aantasten.

De bitcoin wordt door sommige beleggers als een bescherming tegen inflatie gezien, omdat de belangrijkse cryptomunt een technische limiet heeft waarbij uiteindelijk ongeveer 21 miljoen munten in omloop moeten komen. XRP, de digitale munt die wordt gebruikt in het betaalnetwerk van Ripple, heeft ook een vaste voorraad tokens. 

Overigens wijzen critici erop dat de recente koersdaling van de bitcoin in november juist niet spoort met het idee dat de bitcoin bescherming biedt tegen inflatie.

lees ook: De bitcoin leek te beschermen tegen inflatie – totdat de grootste cryptomunt binnen 10 dagen ruim 15% in waarde daalde

In tegenstelling tot de bitcoin, heeft de dogecoin geen harde limiet voor het totale aantal munten dat in omloop kan worden gebracht. Op dit moment zijn er meer dan 132 miljard dogecoins in circulatie. Daar komen er elk jaar ongeveer 5 miljard nieuwe munten bij.

Van de bitcoin zijn ongeveer 18,9 miljoen munten in omloop en de grootste cryptovaluta komt steeds dichter bij zijn aanbodlimiet. 

De dogecoin is dit jaar wel extreem hard in waarde gestegen en heeft een totale marktwaarde van 29 miljard dollar, goed voor de tiende plaats van meest waardevolle cryptomunten.

LEES OOK: Avalanche duwt de dogecoin weg uit de top 10 van grootste cryptomunten