• Veel mensen schaffen speciaal voor de vakantie een creditcard aan om betalingen te kunnen doen.
  • Er zijn opties uiteenlopend van een eenvoudige goedkopere creditcard zonder fratsen tot een Gold Card met aantrekkelijke extra’s.
  • Wat kun je verwachten van 5 populaire creditcards voor op vakantie wat betreft de kosten en gebruiksmogelijkheden? Een overzicht.

Veel mensen die op reis gaan, schaffen speciaal voor de vakantie een creditcard aan. Met een creditcard kan je in de meeste hotels, restaurants en bij autoverhuurbedrijven op vrijwel alle plekken ter wereld terecht. En uiteraard kun je er ook online betalingen mee verrichten.

De vergelijkingssite creditcardvergelijking.nl heeft de vijf meest populaire creditcards voor de vakantie op een rij gezet.

Op nummer een staat de Visa World Card. Voor Dirk Folkerts van creditcardvergelijking.nl is het geen verrassing dat de Visa World Card de meest aangevraagde creditcard is voor de zomervakantie: “Deze creditcard is al meer dan twintig jaar de bekendste Visakaart van ons land. Het is wereldwijd ook een van de meest aanvaarde kaarten.”

Dit is de volledige top 5 van populairste creditcards voor de vakantie inclusief de kosten en de belangrijkste kenmerken:

Lees ook: Nederland kleurt nog roder op Europese coronakaart – mogelijk extra toegangsregels voor Nederlandse reizigers1. Visa World Card – Kosten: €36,50 per jaar

De maandelijkse bestedingslimiet hangt af van je inkomen en bedraagt maximaal 5.000 euro. Je hoeft geen rente te betalen over je uitgaven als je aan het eind van de maand de rekening voldoet. Gespreid betalen is niet mogelijk.

Er is een wisselkoersopslag van 2 procent en geld opnemen kost 4 procent van het totaalbedrag.

“De World Card is de ideale keuze als je vooral een degelijke en betaalbare creditcard zoekt, maar niet wilt inboeten op persoonlijke hulp”, stelt creditcardvergelijking.nl


2. Mastercard Classic – Kosten: €26,00 per jaar

De Mastercard Classic is goedkoper dan de Visa World Card, maar is verder vrijwel volledig vergelijkbaar. Ook de Mastercard Classic kent een bestedingslimiet van maximaal 5.000 euro per maand, een wisselkoersopslag van 2 procent en rekent 4 procent voor het opnemen van geld. En ook gespreid betalen is niet mogelijk.

“Als je een no-nonsense creditcard zoekt die je maar af en toe nodig hebt en je wilt niet te veel aan jaarbijdrage betalen, dan is de Mastercard Classic de beste keus”, schrijft creditcardvergelijking.nl.3. ANWB Visa – Kosten: €16,00 per jaar voor ANWB-leden

De ANWB Visa Classic Card kost voor ANWB-leden 16,00 euro per jaar. Als je geen lid bent, kun je dat bij aanschaf van de creditcard worden voor 15,50 euro per jaar.

De belangrijkste kenmerken zijn vrijwel hetzelfde als andere Visa-cards. Zo is er ook bij de creditcard van de ANWB een maandelijkse bestedingslimiet van maximaal 5.000 euro, geldt een wisselkoersopslag van 2 procent en kost geld opnemen 4 procent.

“De ANWB Visa Classic Card is zeker een goede keus als je ANWB-lid bent en wilt blijven”, vindt creditcardvergelijking.nl.


4. N26 Mastercard (debitcard) – Kosten: €0,00 per jaar

De N26 Mastercard is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is eigenlijk een debitcard, maar je kunt er overal ter wereld zonder wisselkoersopslag mee betalen.

Je betaalt geen jaarlijkse kosten, maar alleen 10 euro verzendkosten bij de aanschaf.

Aan de Mastercard is een gratis bankrekening gekoppeld, met IBAN-nummer. De debitcard kan worden opgeladen door een binnen de EU gratis overschrijving naar de IBAN te doen.

Andere internetbanken als het Britse Revolut en het Nederlandse Bunq bieden een vergelijkbare pas aan.


5. World Card Gold – Kosten: €55,00 per jaar

De World Card Gold van Visa is duurder dan de andere creditcards, maar heeft ook aantrekkelijke extraatjes. Zo is een (aanvullende) reisverzekering inbegrepen, krijgt je partner zonder extra kosten ook een creditcard en heb je een jaar lang betalingsbescherming als een aankoop niet geleverd wordt.

De maximale bestedingsruimte is net als bij andere creditcards maximaal 5.000 euro per maand en er geldt ook een wisselkoersopslag van 2 procent.

“Ben je een redelijk intensieve creditcardgebruiker, dan is de Visa World Card Gold zeker een goede keuze”, oordeelt creditcardvergelijking.nl.

Lees meer verhalen over betaalmogelijkheden tijdens je buitenlandse vakantie: