Wie op vakantie gaat of om andere redenen een buitenlandse betaling moet doen, heeft er sinds deze week een betaalmogelijkheid bij. Internetbank Bunq lanceert de Travel Card voor on- en offline internationale betalingen.

Zowel Bunq-abonnees als niet-abonnees kunnen de Travel Card aanvragen. Voorwaarde is wel dat je woonachtig bent in Europa.

Het betaalplastic werkt volgens Bunq als een creditcard, maar dan zonder schulden. Met andere woorden: Met de Travel Card koop je niet op krediet, zoals bij een creditcard, maar betaal je de aankoop direct uit eigen zak.

Is de Travel Card dan een debitcard of prepaid creditcard waarbij het bedrag van je aankoop direct van je betaalrekening of van het kaartsaldo wordt afgeschreven?

“Niet helemaal”, zegt een woordvoerder Bunq. “Debitcards en prepaid creditcards worden niet altijd geaccepteerd bij het huren van een auto of boeken van een hotel. De Travel Card heeft een BIN-nummer (Bank Identification Number) voor creditcards, waardoor deze ook bij aanbieders van dit soort diensten wordt geaccepteerd.”

Debitcard, Creditcard...of Travel Card

BIN-nummers staan in principe op verschillende soorten kaarten, van creditcards en debitcards tot cadeaukaarten. De cijfers geven aan door wat voor soort bedrijf de kaart wordt uitgegeven, bijvoorbeeld een bank, en de instelling die de kaart uitgeeft, bijvoorbeeld American Express. Ook geven de getallen aan om wat voor soort kaart het gaat.

Op basis hiervan weet de verkoper of verhuurder meteen met wie hij in zee gaat en kan zijn betaalsysteem akkoord gaan of niet. Achter debitcards of prepaid creditcards zit echter geen krediet, waardoor een verhuurder bijvoorbeeld niet weet of hij de borg kan innen bij eventuele schade. Daarom worden deze kaarten niet altijd geaccepteerd bij reserveringen.

Het BIN-nummer van de Travel Card van Bunq geeft deze kaart dezelfde status bij verkopers als creditcards. Deze doorstaat als het goed is dus de autorisatie bij een betaling aan een autoverhuurder of hotel, mits het kaartsaldo of de bankrekening van de kaarthouder toereikend is voor het aankoopbedrag en eventuele borg.

Travelcard naast betaalkaart

Huur je een auto met de Travel Card dan wordt de borg afgeschreven en na afloop weer teruggestort. De Travel Card komt naast de Maestro betaalkaart en MasterCard debetkaart van Bunq.

De Maestro betaalkaart werkt als een pinpas terwijl je met de MasterCard debetkaart makkelijk online aankopen kunt doen. Laatstgenoemde kaart heeft echter niet het creditcard BIN-nummer waarvan de Travel Card wel is voorzien.

Rekeninghouders van Bunq krijgen de Travel Card gratis bij hun lidmaatschap van 9,99 euro (zakelijk) en 7,99 euro (particulier) per maand. Wie geen lid is van Bunq betaalt eenmalig 9,99 euro euro en 0,99 cent per transactie. Rekeninghouders betalen die transactiekosten niet.

Maak je als Bunq-lid gebruik van de Travel Card, dan is deze gekoppeld aan een of meerdere betaalrekeningen bij Bunq. Vraag je de kaart als niet-lid aan, dan laad je het saldo van de kaart op, bijvoorbeeld met een iDeal-betaling.

Voor betalingen in vreemde valuta met de Travel Card, hanteert Bunq geen koersopslag. Dit geldt overigens ook voor de Maestro-pas en de Bunq debit MasterCard. Voor betalingen met de Travelcard geldt de wisselkoers van MasterCard van dat moment.

Kosten creditcard en Travel Card

Nu rijst misschien de vraag hoe de prijs van de Bunq Travel Card zich verhoudt tot de creditcards van grote banken.

Business Insider maakte een overzicht van de kosten van het betalen met creditcards en de Bunq Travel Card. Hierin hebben we de prijs van de creditcard meegenomen, de transactiekosten en eventuele wisselkoersopslag.

Om te beginnen hebben we de tarieven van de aanschaf van een creditcard op een rij gezet, als je die apart aanvraagt of als deze is inbegrepen in het betaalpakket of abonnementsprijs.

Bij dit overzicht moet worden opgemerkt dat ING en ABN Amro nieuwe klanten geen betaalpakketten meer bieden waarbij de creditcard is inbegrepen. Veel mensen zullen echter nog een pakket hebben waarbij dat nog wel het geval is. Vandaar dat we de prijzen van de oude betaalpakketten met creditcard van deze banken wel hebben meegenomen.

Overigens moet je bij de grootbanken een betaalrekening hebben om überhaupt een creditcard aan te kunnen vragen, wat bij Bunq dus niet het geval is.

Dit zijn de kosten voor betalen met creditcards en de Travel Card binnen en buiten Europa, in euro's en vreemde valuta:

Naast de kosten zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij grensoverschrijdende betalingen.

  • Als je geld opneemt met je creditcard of pinpas in het buitenland, zowel binnen- als buiten Europa, kan de bank aldaar daarvoor kosten in rekening brengen. Die komen boven op de eventuele kosten die je eigen bank rekent.
  • Afhankelijk van het logo van de betaalkaart wordt ook een bepaalde wisselkoers gehanteerd. Voor pinpassen of creditcards met Maestro-logo geldt de wisselkoers van MasterCard. Ook de Bunq Travel Card hanteert de MasterCard-wisselkoers. Maar heb je bijvoorbeeld een betaalpas met V Pay-logo, dan geldt de wisselkoers van VISA. Dit heeft dus ook gevolgen voor de eventuele koersopslag die banken rekenen.
  • Houd er rekening mee dat er voor geldopnames en betalingen limieten kunnen gelden, een maximaal bedrag of aantal transacties per dag.

Verder is het natuurlijk van belang dat je bij creditcards rente betaalt als je de lening niet direct aflost. De rente ligt al snel boven de 10 procent. Hier heb je bij de Travel Card van Bunq geen last van, al moet je er wel voor zorgen dat je saldo of rekening toereikend is voor de aankopen die je in het buitenland wilt doen.

Een belangrijk kenmerk van creditcards is ook dat je aankopen verzekerd zijn voor een bepaalde tijd, dit is bij de Bunq Travel Card vooralsnog niet het geval.

Lees meer over betalen: