• Sommige mensen hopen dat het warme weer ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder snel kan verspreiden.
  • Maar gezondheidsdeskundigen waarschuwen dat we dat helemaal niet zeker weten.
  • In een nieuw rapport staat dat de onderzoeken waaruit blijkt dat het aantal besmettingen daalt bij een hogere temperatuur, hun gebreken hebben.

Het lekkere weer brengt ook optimisme met zich mee: wie weet kunnen we binnenkort ons normale leven weer oppakken.

Maar wetenschappers denken dat we voorzichtig moeten zijn met die gedachte. Er is volgens hen namelijk geen enkel bewijs dat het virus zich minder snel verspreidt bij warm weer.

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar hoe een verschil in temperatuur invloed kan hebben op de verspreiding van het coronavirus. Maar de resultaten daarvan waren niet betrouwbaar genoeg omdat er niet genoeg goede data beschikbaar was, staat in dit rapport

“We moeten niet aannemen dat we gered worden door een verandering in het weer”, zegt Anthony Fauci, directeur van een Amerikaans instituut voor allergieën en ziektes, bij het televisieprogramma Good Morning America. “We moeten ervan uitgaan dat het virus gewoon z’n ding blijft doen.”

Er is wel wat bewijs dat andere coronavirussen en griepvirussen het minder goed doen als het warm is, maar dat is niet voldoende om aan te nemen dat dat ook voor COVID-19 geldt.

Datasets met gebreken

Uit een paar onderzoeken die in het rapport werden genoemd, bleek wel dat een stijging in de temperatuur of luchtvochtigheid leidde tot een daling in het aantal overdrachten van het virus. Maar de datasets waarop die conclusies gebaseerd waren, hadden z’n gebreken.

Uit een onderzoek uit de Chinese provincie Hubei bleek dat als het 1 graad Celsius afkoelde, het aantal bevestigde besmettingen daalde met 36 tot 57 procent. Maar die resultaten bleven op het vasteland van China niet overeind. 

Uit een ander onderzoek bleek dat 90 procent van de wereldwijde besmettingen tot 22 maart plaatsvond in regio’s met temperaturen tussen de 3 en 17 graden Celsius. Maar in dat onderzoek werden geen factoren als verschillen in testcapaciteit of beleidsmaatregelen tussen landen meegenomen.

“Uit beperkte hoeveelheden data blijkt een afname van het aantal besmettingen in warmere en vochtigere klimaten, maar al die datasets hebben hun beperkingen”, staat in het rapport. “Ook in landen waar het nu zomer is, zoals Australië, verspreidt het virus zich snel. Daarom kunnen we niet zomaar aannemen dat het aantal besmettingen daalt als de temperatuur stijgt.”

Toch nog op zomervakantie?

Toch hoeft dat niet te betekenen dat het helemaal is uitgesloten dat je deze zomer op vakantie kan. 

Fauci zegt dat je misschien wel weg kan.

“En dat zeg ik heel voorzichtig, want we moeten ons er wel op voorbereiden dat als we het land weer iets meer open gooien, we behoorlijk agressief moeten reageren op nieuwe besmettingen. Zo kunnen we voorkomen dat we weer zo’n hoge piek krijgen.” 

Lees meer over het coronavirus: