Het leven heeft er tijdens de coronapandemie heel wat regels bij gekregen en soms is het moeilijk ze op een sympathieke manier toe te passen.

Business Insider sprak met de Amerikaanse lifestyle- en etiquette-expert Elaine Swann over hoe je kunt omgaan met nieuwe situaties waar we mee te maken hebben.

Wees voorzichtig met het voorstellen van activiteiten waarbij anderen zich ongemakkelijk kunnen voelen.

De coronapandemie heeft de wereld grondig op z’n kop gezet, ook in sociaal opzicht. Tot enkele maanden geleden keek niemand op van een omhelzing, een hand of het delen van een snack.

Tegenwoordig kan je je gesprekspartner in een ongemakkelijke positie brengen met een omhelzing – of erger, de oorzaak van een nieuwe coronabesmetting zijn. 

Nu de intelligente lockdown is versoepeld en mensen naar buiten komen voor een coronazomer zijn de gedragsregels en etiquette niet meer dezelfde als voorheen.

Een drankje doen met een vriend of vrienden kan een mijnenveld zijn. Zitten jullie op dezelfde golflente wat betreft de afstand die moet worden bewaard? Wie heeft de ander nog meer ontmoet? Is het veilig om bij elkaar thuis te komen of is het toch beter om op een terras af te spreken? En hoe stel je elkaar deze vragen in hemelsnaam op een beleefde manier?

Om antwoord te krijgen op deze prangende vragen sprak Business Insider met de Amerikaanse lifestyle- en etiquette-expert Elaine Swann. De oprichter van de Swann School of Protocol legt uit hoe je op een respectvolle manier door de nieuwe wereld van quarantaine-etiquette navigeert. 

Het is van groot belang om helder te communiceren en open te zijn, zegt ze: "Toen de ernst van de pandemie duidelijk werd, gaf ik aan hoe belangrijk het is om je wensen uit te spreken. En daar denk ik nu nog hetzelfde over."

Dit is haar advies om ingewikkelde coronasituaties beleefd en veilig te doorstaan.

Zo peil je hoe een vriend over bepaalde activiteiten denkt

Als je bij afspraken met vrienden afstand wil houden, ben je niet de enige. Met de versoepelingen van de lockdowns – en in sommige landen ook weer het deels terugdraaien daarvan – kunnen jij en je vrienden je mogelijk ongemakkelijk voelen bij bepaalde activiteiten.

Als je vrienden wilt uitnodigen om iets te gaan doen, moet je duidelijk en flexibel zijn: "Mijn advies is om duidelijk te vragen wat de ander vindt", zegt Swann. "Als je bijvoorbeeld uit eten wil of een wandeling wil maken, vraag je eerst of iemand zich daar wel prettig bij voelt in plaats van je vriend of kennis gelijk uit te nodigen."

Het is daarbij belangrijk om sturend taalgebruik te vermijden. We hebben allemaal wel ervaring met vragen waar het gewenste antwoord al in besloten ligt. Maar dat is niet de manier om met sociale activiteiten om te gaan in een pandemie.

"Zo kan je bijvoorbeeld zeggen: 'Het lijkt me leuk om iets af te spreken dit weekend en ik ben benieuwd wat jij nu denkt over restaurantbezoek.' Daarna geef je de ander alle ruimte om antwoord te geven", legt Swann uit.

Op deze manier wals je niet over je vrienden heen en dwing je ze niet om iets te doen waar ze zich ongemakkelijk bij voelen. Bovendien krijg je zo duidelijk hoe ze in de coronacrisis staan.

Als je wordt uitgenodigd voor een feestje waar je je ongemakkelijk bij voelt, sla het dan beleefd af en ga geen discussie aan

Als mensen je uitnodigen voor een feestje ben je niet verplicht om te komen. Als je het niet ziet zitten om met een groep mensen samen te komen, sla je de uitnodiging beleefd af en ga je hen niet om de oren slaan met allerlei waarschuwingen voor de gezondheidsrisico's.

"Spreek mensen niet aan op dingen die ze in hun eigen huis doen", zegt Swann. "Laat hen gewoon als ze onverstandig willen zijn."

Ook als ze zich niet houden aan de coronavoorschriften en het niet zo nauw nemen met anderhalve meter afstand houden, is het niet jouw taak hen te corrigeren.

"Als iemand alle informatie over social distancing die via zoveel kanalen tot ons komt negeert, is het heel onwaarschijnlijk dat jij hem of haar nog op andere gedachten kan brengen", zegt Swann. "Dus steek er geen tijd en energie in en weiger de uitnodiging gewoon beleefd."

En wat als je ergens hebt afgesproken en je voelt je na aankomst toch ongemakkelijk?

Stel dat je met één of twee vrienden hebt afgesproken in het park om lekker bij te praten op afstand, maar dat een van hen met een huisgenoot is die ook twee vrienden heeft meegenomen. Dan ziet de beperkte bijeenkomst die je had gepland er ineens heel anders uit en ga je er misschien liever vandoor.

In dat geval moet je "stijlvol afscheid nemen", zegt Swann. "Maak er geen grote scène van als je weggaat, maar ga ook geen smoesjes verzinnen. Als je van plan was de hele tijd te blijven, zeg dan kalm: 'Ik wilde langer blijven, maar kan er maar beter vandoor gaan.' Dat is dan precies wat het is."

Swann zegt dat je daarna altijd nog even kan bellen als het een goede vriend is om het uitgebreid uit te leggen, maar op het moment zelf kan je er beter niet te veel woorden aan vuil maken.

Als je zelf iets organiseert, zorg dan met iets ludieks dat afstand houden leuk wordt

Als je zelf iets wilt organiseren in de vakantie kan je een leuke manier bedenken om te zorgen mensen zich aan de afstandsregels houden, zegt Swann. Als gastheer of -vrouw kan je behalve het verzorgen van hapjes en drankjes ook met een beloning komen voor gasten die zich aan de voorschriften voor social distancing houden.

"Maak er iets ludieks van", licht Swann toe. "Zo benader je het van de positieve kant in plaats van dat je mensen een vervelend gevoel geeft door ze in het openbaar aan te spreken."

En als mensen zich dan toch niet aan de afstandsregels houden, neem je ze even apart en zeg je dat iedereen elkaar vertrouwt en het juiste wil doen.

"Je wil alleen maar dat ze zich anders gedragen", benadrukt Swann. "Je hoeft hen niet op andere gedachten te brengen over de coronacrisis. Je wil alleen dat ze hun gedrag aanpassen."

Lees meer over afstand houden in coronatijd: