In navolging van Google heeft ook Apple een tool gelanceerd waarmee je kunt volgen hoe effectief mensen afstand houden in landen en steden.

Apple maakt gebruik van locatiedata van gebruikers van Apple Maps om bewegingen van mensen (anoniem) te volgen.

Je kunt de tool van Apple gebruiken om te kijken hoeveel afstand mensen houden als ze lopen, het openbaar vervoer gebruiken of autorijden.

Apple heeft dinsdag een nieuwe gratis tool gelanceerd, die op basis van locatiedata weergeeft in hoeverre mensen zich conformeren aan regels om afstand te houden.

Apple werkt met een tool die anoniem gebruikersdata van Apple Maps analyseert om trends de laten zien. Google lanceerde eerder een vergelijkbare tool op basis van Google Maps en data van besturingssysteem Android.

Met de mobiliteitstool van Apple kun je een locatie kiezen om te zien hoe goed mensen zich houden aan adviezen om 1,5 meter afstand te houden. Dat advies geldt inmiddels in landen over de hele wereld en is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Corona-apps in de maak

Apple en Google werken samen ook aan corona-apps voor het opsporen en signaleren van mensen die besmet zijn met het coronavirus. De twee Amerikaanse techbedrijven willen gebruik maken van bluetooth-technologie van smartphones. Die maakt het mogelijk om, als iemand doorgeeft besmet te zijn met het coronavirus, anderen op de hoogte te stellen als ze dicht in de buurt van die persoon zijn geweest.

Apple en Google denken nog een paar maanden nodig te hebben voor de lancering van corona-apps. De Nederlandse regering kijkt intussen al naar het inzetten van een vergelijkbare app, op het moment dat de strenge lockdownmaatregelen versoepeld worden en we overgaan naar de 1,5-meter-economie.

Wel zijn er nog veel vragen over de precieze werking van corona-apps. Die hebben vooral betrekking op privacy, de mate waarin mensen verplicht kunnen worden om ze te gebruiken en de duur van de inzet van dergelijke apps.

De verwachting is dat een echte normalisering van het maatschappelijke leven pas kan plaatsvinden, op het moment dat er een werkend vaccin tegen het coronavirus op de markt is. Dat duurt volgens de meeste experts nog minimaal een jaar.

Hieronder een overzicht van enkele toepassingen van de mobiliteitsapp van Apple.


Zo zien de data voor Nederland eruit


Je kunt ook kijken wat er gebeurt in steden, zoals Amsterdam


Of kijken hoe het in andere landen gaat, zoals België…


…of Duitsland


Lees meer over het coronavirus