Het kabinet wil noodmaatregelen voor het coronavirus vastleggen in een wet.

Hierbij wordt onder meer de regel vastgelegd die burgers oproept om 1,5 meter afstand te houden.

De spoedwet had per 1 juli moeten ingaan, maar dat blijkt niet haalbaar.

Minister De Jonge probeert de coronawet zo snel in te voeren, maar mogelijk wordt dit pas per 1 oktober.

De corona-spoedwet waar het kabinet aan werkt, zal niet op 1 juli in werking treden. De voorbereiding vergt meer tijd.

Zowel de Eerste als Tweede Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen. Een zorgvuldige behandeling vergt tijd en aandacht, schrijft zorgminister Hugo de Jonge vrijdag aan de Tweede Kamer. Gevolg daarvan is dat 1 juli, de datum waar het kabinet naar streefde, niet haalbaar is.

Mogelijk wordt de spoedwet pas op 1 oktober van kracht, denkt De Jonge. Het kabinet gaat na tal van “fundamentele commentaren” over de conceptwet eerst nog schaven aan het wetsvoorstel voordat het naar de Tweede Kamer gaat.

De nieuwe, tijdelijke wet moet de huidige noodverordeningen die zijn genomen in verband met de corona-uitbraak vervangen met een andere wettelijke grondslag.

Zolang de spoedwet er nog niet is, blijven de noodverordeningen van kracht die de minister opdraagt aan de voorzitters van de veiligheidsregio's.

Volgens De Jonge heeft het kabinet hard gewerkt aan het wetsvoorstel. Deze week zal de Raad van State advies erover uitbrengen. Daarna wordt het zo spoedig mogelijk aan het parlement aangeboden. Beide Kamers bepalen zelf hun agenda. Het zomerreces begint over twee weken.

Partijen in de Tweede Kamer hadden al aangegeven genoeg tijd te willen hebben om de spoedwet goed te kunnen beoordelen.

Spoedwet om coronamaatregelen vast te leggen

Eerder meldde RTL Nieuws dat de volgende maatregelen wettelijk worden vastgelegd:

  • Houd anderhalve meter afstand, anders riskeer je een boete.
  • Waar nodig kan de minister voorschrijven beschermingsmiddelen te dragen zoals een mondkapje.

De huidige praktijk is dat als drie of meer personen die niet tot hetzelfde huishouden horen buiten geen 1,5 meter afstand houden, er gehandhaafd kan worden. Boetes kunnen oplopen tot 400 euro.

Maar niet alles is in de spoedwet is hetzelfde als in de noodverordening. Zo zou het begrip huishouden worden verruimd. Een camping, studentenhuizen en huizen waar arbeidsmigranten wonen zijn volgens de nieuwe wet een gemeenschappelijke huishouding.

Vraag is of er nog dingen aangepast worden naar aanleiding van advies van de Raad van State en een debat in de Tweede en Eerste Kamer.

LEES OOK: Volgens voormalig DNB-baas Nout Wellink onderschat de Nederlandse regering de coronacrisis