• Goed nieuws voor organisatoren van bijeenkomsten. Per 1 juli schrapt het kabinet het maximaal aantal bezoekers.
  • Voorwaarde is wel dat bezoekers onderling 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook moeten ze worden gecontroleerd op een mogelijke coronabesmetting.
  • Ook festivals en kermissen kunnen per 1 juli doorgaan als de gemeente daarvoor een vergunning verleent.
  • Vooralsnog geldt in de horeca, theaters, bioscopen en kerken een maximum van dertig bezoekers. Het oorspronkelijke plan was om dit aantal op te schroeven naar 100.
  • Voor evenementen waar geen controle plaatsvindt, geldt per 1 juli wel een maximaal aantal bezoekers.

Het kabinet komt woensdag met een grotere versoepeling van de coronamaatregelen dan eerder was aangekondigd. Voor bijeenkomsten geldt vanaf 1 juli geen maximaal aantal bezoekers meer, zolang onderling 1,5 meter afstand kan worden bewaard. Ook moet aan de poort worden gecontroleerd of mensen ziek zijn.

Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Nu geldt in bijvoorbeeld horecagelegenheden, theaters, bioscopen en kerken nog een maximum van dertig bezoekers. Dat zou in de oorspronkelijke planning per 1 juli worden opgeschroefd naar honderd.

Voor bijeenkomsten waar geen controle vooraf plaatsvindt bij bezoekers, blijft wel een limiet gelden. Binnen mogen dan maximaal 100 mensen worden toegelaten, in de buitenlucht 250.

Ook voor organisatoren van sommige evenementen is er goed nieuws. Bijvoorbeeld festivals en kermissen zouden al vanaf 1 juli door kunnen gaan, mits de gemeente daar een vergunning voor verleent. Ook hier geldt dat bezoekers voldoende afstand moeten houden en vooraf moeten worden bevraagd over eventuele ziekteverschijnselen.

Voor evenementen zullen wel beperkingen blijven gelden. Zo is het niet de bedoeling dat er massaal gedanst, geschreeuwd en gezongen wordt. Maar tot dusver was de verwachting dat vergunningsplichtige evenementen tot 1 september helemaal verboden zouden blijven.

De komende versoepeling goed nieuws voor de evementensector, reageert directeur Jolande Jansen van Ahoy op NPO Radio 1.

“We moeten morgen het definitieve besluit afwachten”, nuanceert zij direct. “Maar als het waar is, is het een substantiële stap voor de sector die weer enig perspectief biedt.” Ahoy is 50.000 vierkante meter groot. “We hebben heel veel verschillende soorten evenementen: van zakelijke congressen tot grote concerten. Bij zo’n concert zijn normaal 15.000 mensen aanwezig. Met de 1,5 meterregel kunnen we 2500 mensen ontvangen. Dat is nog niet rendabel, daarvoor moet de zaal echt voor de helft of driekwart gevuld kunnen worden. Maar het is wel een goede stap voorwaarts.”

Lees ook op Business Insider

Het kabinet neemt woensdag verder een definitief besluit over de heropening op 1 juli van sportscholen, kantines, casino’s en sauna’s. Die moeten wel aan allerlei voorwaarden voldoen zoals een goede ventilatie en maatregelen om afstand te kunnen houden.

LEES OOK: Deze landen zijn het sterkst afhankelijk van toerisme en hebben veel te vrezen van de coronacrisis