Na een paar weken van afnemende coronabesmettingen gaan de cijfers nu weer steil omhoog, ondanks de lockdown. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 113.554 positieve coronatesten, een toename van 35 procent ten opzichte van een week eerder.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 18.616 positieve testen geregistreerd, het hoogste aantal sinds 9 december. Amsterdam dat afgelopen 1.636 positieve tests telde spant de kroon. Nog nooit had een Nederlandse gemeente zoveel positieve tests in één dag.

In alle regio’s is het aantal meldingen gestegen. Het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners tussen 22 november en 2 januari, vond plaats in Amsterdam-Amstelland (987), gevolgd door Kennemerland (858), Zaanstreek-Waterland (831) en Rotterdam-Rijnmond (722). Limburg-Noord telde met 425 het laagste aantal positieve testuitslagen per 100.000 inwoners.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

Besmettingen onder jongeren stijgt snel

Het aantal coronagevallen onder jongeren en jonge volwassenen stijgt snel. Verreweg de meeste besmettingen worden vastgesteld onder mensen van 15 tot en met 34 jaar, blijkt uit de RIVM-cijfers.

In de afgelopen week is het coronavirus vastgesteld bij 9402 mensen van 15 tot en met 19 jaar. Dat is het hoogste aantal voor die leeftijdsgroep sinds half juli, de piek van de vierde golf. Vergeleken met een week eerder steeg het aantal positieve tests onder die jongeren met iets meer dan 90 procent.

Bij 20- tot en met 24-jarigen steeg het aantal nieuwe gevallen met 79 procent naar 13.764. Ook dat is het hoogste aantal voor die groep sinds half juli. Bij 25- tot en met 29-jarigen bedroeg de stijging 63 procent en bij 30- tot en met 34-jarigen 43 procent.

Ook bij mensen van middelbare leeftijd neemt het aantal positieve tests toe. Zo steeg het aantal gevallen onder vijftigers met bijna 60 procent.

Het aantal coronagevallen onder kinderen daalt juist snel. In de afgelopen week zijn iets meer dan 6000 kinderen van onder de 10 positief getest, 33 procent minder dan een week eerder.

Ziekenhuisopnames iets gedaald

Vooralsnog is het aantal ziekenhuisopnames iets gedaald: 981 mensen werden zo ziek van het virus dat ze naar het ziekenhuis moesten. Dat was 14 procent minder dan een week eerder. Van deze mensen moesten er 164 naar de intensive care. Dat zijn de laagste opnamecijfers sinds eind oktober.

Tijdens de pandemie is keer op keer gebleken dat een stijging in de besmettingscijfers in de weken daarna kan leiden tot meer ziekenhuisopnames. De vraag is in hoeverre dat nu weer gaat gebeuren. "De komende tijd zal, met een snel oplopend aantal besmettingen door omikron, het aantal ziekenhuisopnames weer toe kunnen nemen. Ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt", blikt het RIVM vooruit.

Over een mogelijk effect van de feestdagen laat het RIVM zich niet uit. Duidelijk is wel dat veel mensen rond kerst en Nieuwjaar bij elkaar op bezoek zijn geweest.

De feestdagen vielen samen met de opmars van de nieuwe variant, die binnen enkele weken dominant werd in Nederland.

In de vorige wekelijkse rapportages kon het RIVM nog dalende besmettingscijfers melden. Vorige week bedroeg de afname nog 11 procent, de weken daarvoor respectievelijk 19 en 21 procent.

Terwijl de besmettingscijfers nu weer stijgen, is het sterftecijfer nog wel relatief laag, met 189 gemelde sterfgevallen in de afgelopen week. Een week daarvoor werd nog van 272 mensen gemeld dat ze aan de gevolgen van Covid-19 waren overleden, weer een week eerder werden 322 sterfgevallen gemeld.

LEES OOK: Europese coronareispas verloopt zonder booster – vanaf 1 februari binnen 9 maanden oppepprik nodig