Bitcoin piekte afgelopen weekend boven de 5.000 dollar. Maar China treedt op als spelbreker.

China zet een nieuwe stap bij het reguleren van de handel in digitale valuta, zoals de bitcoin. De Chinese centrale bank heeft bepaald dat zogenoemde ‘initial coin offerings‘ illegaal zijn.

Initial coin offerings bieden de mogelijkheid om een nieuwe cryptomunt te lanceren. Het achterliggende bedrijf geeft dan eenheden van de nieuwe digitale munt uit, in ruil voor toonaangevende cryptomunten zoals bitcoin en ethereum.

Dit jaar is het totale aantal cryptomunten in omloop geëxplodeerd, en er zijn grote twijfels over wildgroei rond de lancering van nieuwe cryptomunten.

In totaal zijn er inmiddels meer dan 1.000 cryptomunten in omloop, met een totale marktwaarde van zo’n 150 miljard dollar. Echter, bitcoin is in z’n eentje goed voor een marktwaarde van zo’n 70 miljard dollar.

China zet rem op wildgroei cryptomunten

De Chinese centrale bank heeft onderzoek gedaan en nu besloten streng op te treden. Zo wordt het banken verboden diensten te verlenen bij de bovengenoemde initial coin offerings.

China en andere landen zien cryptomunten als een bedreiging voor de financiële stabiliteit, onder meer omdat virtuele valuta gevoelig zijn voor criminaliteit en het witwassen van geld en sterk in waarde schommelen.

Bitcoin is in 2017 bezig met een ongekende opmars. De belangrijkste cryptomunt begon het jaar op 968 dollar en knalde in mei omhoog.

Daarna zakte de koers weer tot onder de 2.000 dollar door de onzekerheid over een technische kwestie. Maar vanaf augustus begon bitcoin weer door te stijgen naar een niveau van meer dan 5.000 dollar afgelopen weekend.

Afgelopen zondag en maandag maakte bitcoin echter een forse terugval. Maandagochtend noteerde bitcoin rond de 4.400 dollar.

Digitale valuta zoals bitcoin worden via decentrale computernetwerken beheerd, waarbij Chinese spelers overigens een dominante positie innemen op de markt voor bitcoin.

LEES OOK Op je zolderkamer rijk worden als 'miner' van bitcoin? Vergeet het, want 70 procent gaat naar China