En ja hoor, de bitcoin is weer door een symbolische grens gebroken. In de nacht van vrijdag op zaterdag was een bitcoin voor het eerst meer dan 5.000 dollar waard.

Dat blijkt uit de Coindesk Bitcoin Price Index, een ongewogen gemiddelde van de prijzen op verschillende bitcoinbeurzen.

De cryptomunt is in 2017 bezig met een ongekende opmars. De bitcoin begon het jaar op 968 dollar en knalde in mei omhoog. Daarna zakte de koers weer tot onder de 2.000 dollar door de onzekerheid rond de splitsing, om daarna weer door te stijgen naar de 5.000 dollar.

Zaterdagnacht omstreeks 4.15 uur piekte de belangrijkste digitale valuta op 5.013,91 dollar.

Maar de vreugde was van korte duur: binnen een paar uur verloor de bitcoin honderden dollars in waarde. Omstreeks 8.00 uur was een bitcoin zo'n 4.700 dollar waard.

Dat lijkt op het scenario dat Sheba Jafari in augustus schetste. Het hoofd technische analyse van zakenbank Goldman Sachs dacht dat de “vijfde golf” (een cyclische koersbeweging) de bitcoin tot 4.827 dollar kon stuwen. Jafari schreef vervolgens dat na deze piek een correctie de munt weer naar onder de 3.000 dollar kon brengen, een koersdaling van meer dan 37 procent.

Toch zijn veel experts optimistisch over de kansen van bitcoin. De belangrijkste cryptomunt kan volgens hen verder stijgen, de vraag is alleen waar het plafond ligt.

CEO Arthur Hayes van handelsplatform BitMex dacht eerder dat de 5.000 dollar binnen handbereik was, na het doorvoeren van de Segwit-software. Dit is een oplossing om de capaciteit van het bitcoinnetwerk te vergroten, zodat er meer transacties per seconde kunnen worden verwerkt.

Die voorspelling is uitgekomen.

Bitcoin-investeerder Dennis Porto is nog optimistischer. Hij signaleerde dat de bitcoin tot nu toe elke acht maanden in waarde is verdubbeld.

De cryptomunt houdt zich aan een versie van de Wet van Moore, een voorspelling die in 1965 werd gedaan door een van de mede-oprichters van chipbedrijf Intel, Gordon Moore. Hij stelde dat het aantal schakelingen op een chip door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt.

“De wet van Moore heeft betrekking op het aantal transistoren op een chip, maar kan worden toegepast op elke digitale technologie”, schreef Porto in een e-mail aan Business Insider. “Elke technologie die exponentieel groeit, heeft een verdubbelingstijd.”

Normaal gesproken is de regel van toepassing op de rekenkracht of snelheid van een bepaalde technologie. Maar volgens Porto houdt de bitcoinprijs zich tot nu toe ook aan een variant op de wet van Moore: de waarde van de cryptomunt is elke acht maanden verdubbeld.

Porto verwacht dat de huidige trend doorzet, tot bitcoin op grote schaal wordt gebruikt als betaalmiddel. Volgens zijn berekening doorbreekt de bitcoin in februari 2021 de symbolische grens van 100.000 dollar.

Maar eerlijk is eerlijk: niemand weet hoe het verder gaat. Wie gelooft in de potentie van de digitale munt die via computernetwerken buiten overheden om wordt beheerd, moet volgens Henry Blodget van Business Insider vooral het aantal transacties in de gaten houden.

LEES OOK: Limburger zet zijn huis te koop voor 85 bitcoin

MIS OOK NIET: Deze 6 cryptomunten zijn extra populair bij professionele beleggers