• China is bereid de Taliban te erkennen als officiële regering van Afghanistan en te helpen met de wederopbouw van het land.
  • De samenwerking zou belangrijk zijn voor China, omdat het bang is dat de Taliban de Oeigoeren steunen.
  • China zou ook honderden miljoenen willen investeren in de wederopbouw van Afghanistan als de Taliban beloven goede betrekkingen met China op te bouwen.

De Chinese regering zou bereid zijn om honderden miljoenen dollars te steken in de wederopbouw van Afghanistan en de Taliban te erkennen als de wettige regering van het land. Dat zeggen hoge Aziatische diplomaten tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

China’s minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, zou volgens de krant al in juli om tafel zijn gegaan met het hoofd van de Afghaanse Politieke Commissie van de Taliban, Abdul Ghani Baradar. China vreest namelijk dat Afghanistan onder leiding van de Taliban ‘een broeinest zou worden voor terroristische groeperingen die China bedreigen’.

De belangrijkste bron van zorg voor China is dat de Taliban steun zal verlenen aan de Oeigoerse strijders die zich verzetten tegen de Chinese onderdrukking in het noordwesten van het land, langs de grens met Afghanistan.

In het gesprek in juli zou de Taliban de eisen van China hebben ingewilligd en gezegd hebben ‘nooit toe te staan dat een strijdmacht het Afghaanse grondgebied gebruikt om handelingen te verrichten die nadelig zijn voor China’ en dat ze als doel hebben ‘vriendschappelijke betrekkingen met de buurlanden te ontwikkelen’.

China, Rusland en Pakistan zien kansen in Afghanistan

Als de Taliban zich aan de afspraken houden die het in juli met China maakte, dan is China bereid, mogelijk gesteund door Rusland, Pakistan en enkele andere regeringen, de Taliban met diplomatieke en economische stimulansen te steunen in een vreedzame wederopbouw van het land.

Op het moment dat de Afghaanse economie weer wat op orde is, kan Beijing besluiten te investeren in grondstoffen en hulpbronnen, zo klinkt het. Volgens verschillende onderzoeken ligt er voor biljoenen dollars aan grondstoffen in de Afghaanse grond, zoals zink en koper, maar ook kostbare edelmetalen.

Zhu Yongbiao, een Chinese regeringsadviseur voor Centraal-Azië, zegt tegen de FT dat China profiteert van het "onverantwoordelijke gedrag van de VS". Daarbij hebben de Amerikanen volgens hem het internationale imago en de relatie tussen Washington en bondgenoten diep ondermijnd.

Arkady Dubnov, een politiek analist en deskundige voor Centraal-Azië in Moskou, deelt die opvatting. Volgens hem kan Rusland zijn belangen op één lijn brengen met China in het verzet tegen de VS.

LEES OOK: Wie zijn de Taliban? En hoe ziet het leven in Afghanistan er straks uit? 6 vragen over de extremistische groepering