• Het CDU-bestuur steunt Armin Laschet steunt als lijsttrekker van de christendemocratische alliantie CDU/CSU.
  • De populaire Beierse premier Markus Söder heeft daarop zijn pogingen opgegeven om kandidaat-premier te worden.
  • De gematigde CDU-voorzitter Laschet (60) is een geestverwant van Merkel en wil haar koers voortzetten.

Het partijbestuur van de christendemocratische CDU heeft na een chaotisch beraad afgelopen nacht opnieuw zijn steun uitgesproken voor Armin Laschet als kandidaat-premier en mogelijk opvolger van bondskanselier Angela Merkel.

Ruim driekwart van het bestuur stemde voor de premier van Noordrijn-Westfalen, Laschet. Die werd uitgedaagd door zijn collega uit Beieren, Markus Söder van de Beierse zusterpartij van de CSU.

Dinsdagochtend maakte Söder bekend zich neer te leggen bij de beslissing. Hij geeft zijn pogingen op om de kandidaat-premier te worden voor de christendemocraten.

Laschet is nu definitief de man die Angela Merkel namens de christendemocraten opvolgt als de verkiezingsuitslagen dat toelaten.

Merkel zwaait na zestien jaar af en is geen kandidaat voor de verkiezingen op 26 september. Daarop ontstond een felle machtsstrijd binnen de alliantie CDU/CSU.

Het CDU is de grootste christendemocratische partij van Duitsland, maar beslist niet alleen wie er in september de lijst aanvoert. Dat doen ze in overleg met de CSU. Dat is de zusterpartij van de CDU die alleen in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren actief is. Op landelijk niveau trekken beide partijen gezamenlijk op.

Volgens een recente peiling van de publieke omroep ARD maakt Söder meer kans om de overwinning binnen te slepen voor CDU/CSU dan Laschet. De Beierse premier werd populair door zijn harde corona-aanpak en geldt als een man van het volk.

Ruim de helft van de Duitsers ziet in Söder een goede kanselierskandidaat, tegenover net geen 20 procent voor Laschet.

De peilingen hebben grote invloed, omdat CDU/CSU landelijk op de hielen wordt gezeten door de Groenen (Bündnis 90/Die Grünen). De christendemocraten staan in de jongste peilingen voor hun doen op een erg laag percentage aanhangers onder de ondervraagden, 28,8 procent.

De Groenen staan bijna op 22 procent. De centrum-linkse milieupartij schoof maandag Annalena Baerbock als lijsttrekker naar voren.

Lees meer: 6 dingen die je moet weten over Annalena Baerbock, de vrouw die mogelijk de eerste Groene Duitse bondskanselier wordt

Een van de bestuursleden die op het beraad van de CDU voor Söder was, Saarlands premier Tobias Hans, zei dat hij liever iemand van de CSU aan de leiding ziet dan de Groenen straks aan de macht. Ook wezen veel sprekers op de populariteit van Söder onder de christendemocraten.

Toch gooit de Beierse premier en CSU-leider nu de handdoek in de ring. Daarmee is de weg vrij voor Laschet, die zwaar beschadigd aan de verkiezingscampagne begint.

Gematigde Laschet is een geestverwant van Merkel

Laschet (60) is deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen, gematigd en sinds januari voorzitter van de CDU. Hij geniet de voorkeur van de CDU-partijtop.

Zijn politieke loopbaan begon hij in 1989 als raadslid in Aken, gevolgd door zijn verkiezing in de Bondsdag in 1994. In 1999 werd hij verkozen tot lid van het Europees parlement, waarin hij tot 2005 zitting had.

Nadien had hij namens de CDU als lid en fractievoorzitter zitting in het parlement van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, het industriële hart van Duitsland. In 2017 werd hij benoemd tot minister-president van die deelstaat.

“De kernwaarde van de CDU is niet het behoudende, het christelijke mensbeeld staat boven alles”, is een van zijn stokpaardjes. Het is zijn stellige bedoeling om de partijkoers van de CDU onder Merkel voort te zetten.

Lees meer over Duitsland: