ANALYSE – Is de Duitse economie in een recessie terecht gekomen? Het antwoord komt volgende week donderdag bij de publicatie van de officiële groeicijfers over het derde kwartaal.

Voorlopig is de recessiekans behoorlijk groot. De Duitse export staat al langere tijd onder druk, aangezien het land indirect geraakt wordt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Tel daarbij op dat de belangrijke auto-industrie het lastig heeft. Strengere uitstooteisen zetten in augustus en september een flinke rem op de autofabricage. Voor de Bundesbank was dat al aanleiding om te waarschuwen dat de economische groei in het derde kwartaal mogelijk opnieuw in de min terecht is gekomen.

Er zijn drie redenen waarom een Duitse recessie niets is om bang van te worden. De eerste heeft te maken met de ernst van de recessie.

Een recessie is volgens de officiële definitie een periode van twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. In het tweede kwartaal kwam de Duitse groei uit op minus 0,1 procent. Dat zal in de afgelopen drie maanden niet veel lager zijn geweest. Daarmee is het de lichtst denkbare recessie.

De Duitse werkloosheid van 3,1 procent schommelt rond het laagste niveau in bijna veertig jaar en Duitse consumenten hebben er nauwelijks iets van gemerkt dat het economisch wat minder ging. Daar komt bij dat de kans groot is dat een eventuele recessie alweer voorbij is op het moment dat de officiële cijfers naar buiten komen.

Duitse industrie komt weer op gang

Afgelopen woensdag werd namelijk bekend dat de Duitse fabrieksorders in september met 1,3 procent zijn gestegen ten opzichte van de vorige maand. Dit wijst erop dat de Duitse industrie in de laatste maanden van het jaar beter op gang komt. Het herstel is vooral te danken aan nieuwe opdrachten van buiten de eurozone.

Als er binnenkort een oplossing komt voor het handelsconflict tussen de VS en China, ziet de nabije toekomst er zelfs nog een stuk beter uit. En de laatste berichten zien er bemoedigend uit.

Kortom, Duitsland is waarschijnlijk al bezig om uit de recessie te kruipen, op het moment dat er officiële cijfers naar buiten komen dat het land in recessie verkeert. Dit is de tweede reden om de Duitse recessie met een korreltje zout te nemen.

Duitse overheid moet investeren in de economie

De derde reden waarom een recessie geen aanleiding voor onrust vormt, is dat de Duitse regering het niet accepteert als de economie langere tijd krimpt.

Bondskanselier Angela Merkel staat al lange tijd onder druk om met fiscale maatregelen de economie een duw in de rug te geven. Een aanhoudende recessie is ongetwijfeld aanleiding om in te grijpen.

Als de Duitse overheid meer investeert in de economie, zal met name de Europese Centrale Bank (ECB) blij zijn. De ECB haalt alles uit de kast haalt om de economie weer op gang te krijgen. Dat gaat een stuk makkelijker wanneer Duitsland als belangrijkste motor goed draait.

Een aantrekkende Europese groei opent dan de deur om de rente weer wat te laten stijgen. Dat is goed voor de euro, maar zover zijn we nu nog lang niet. Eerst moeten we volgende week kijken of Duitsland echt een recessie achter de rug heeft.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.