De afgelopen negen maanden zeilde de Nederlandse Carolijn Brouwer de wereld over. Ze voer over de ruige Zuidelijke Oceaan, zeilde langs Kaap de Goede Hoop en finishte afgelopen maandag in Scheveningen.

Haar team won de Volvo Ocean Race, en daarmee was Brouwer de eerste vrouw die de grootste en zwaarste zeilwedstrijd ter wereld won. Toch zorgt die titel bij haar voor gemengde gevoelens: het was een team effort, zegt ze tegen Business Insider.

“We zaten met negen man op die boot en konden alleen winnen door ontzettend goed samen te werken.”

Maandenlang deed ze aan topsport in slopende omstandigheden – genoeg slapen is lastig aan boord – en wist ze het toch samen met haar team gezellig te houden.

Wat kunnen we van haar leren op de werkvloer?


1. Vergeet de verschillen en kijk naar het doel

Anderhalf jaar geleden stond het team van Brouwer voor het eerst in één ruimte. Het was de bedoeling dat de zeilers zeven maanden lang zouden trainen in Bretagne, terwijl ze daarvoor nog niet hadden samengewerkt.

“We stonden iedere ochtend vroeg op om al om zeven uur in de sportschool te staan. Daarna gingen we douchen, ontbijten en de hele dag zeilen. ’s Avonds aten we samen.” Kortom: ze konden niet om elkaar heen.

Dat het team goed leerde samenwerken, is een prestatie te noemen als je naar de samenstelling kijkt. Aan boord zaten voornamelijk Chinezen en Fransen en van de 9 teamleden waren er 2 vrouw. Genoeg verschillen die voor frustratie kunnen zorgen, zeker als je maandenlang samen op een relatief kleine boot moet zitten.

“Voor ons was het de normaalste zaak van de wereld om samen naar dat doel toe te werken. Als we op de boot stapten, bestonden er bijvoorbeeld geen verschillen meer tussen mannen en vrouwen. Het is een ontzettend zware race, maar je bent compleet afhankelijk van elkaar, dus dan kun je je niet op die verschillen gaan richten.”

De les voor op de werkvloer: ook al pakt je collega sommige dingen misschien net iets anders aan dan jij, vergeet toch de verschillen en denk aan het doel. Samen kunnen jullie meer voor het bedrijf betekenen.


2. Accepteer het als een ander beter is in iets

Brouwer heeft jaren ervaring en kan ongelofelijk goed zeilen, toch zal ze het op een vlak nooit winnen van de mannen aan boord: spierkracht.

“Als er een zeil gehesen moet worden, dan kan een jonge teamgenoot van 24 dat beter doen dan ik. Hij is simpelweg een stuk sterker, dat moet ik accepteren. Dus als ik tijdens een race bezig ben het het hijsen van het zeil en hij duwt mij opzij om het zelf te gaan doen, is dat volkomen normaal.”

Dat besef was volgens Brouwer nodig om samen een zo goed mogelijk team te kunnen zijn en de race te winnen.

Op de werkvloer geldt dan ook: is een collega ergens beter in? Schuif dan je ego opzij en kies voor het team, niet voor jezelf.


3. Leer wat je leren kan

Brouwer heeft twee keer eerder de Volvo Ocean Race gezeild, op een boot met alleen vrouwen. “Vrouwen hebben met deze race een stuk minder ervaring dan mannen", zegt ze. "Ik heb het met dat team enorm naar m’n zin gehad, maar door dat verschil in ervaring zeilden we continu tégen de beste zeilers ter wereld, in plaats van met ze.”

Toen ze de kans kreeg om met een gemengd team te zeilen, werd ze dan ook meteen enthousiast. “Dan kon ik eindelijk met de top van de wereld meezeilen en negen maanden lang van ze leren.”

“Ik stapte aan boord met de instelling: leer zo veel als je kan en zuig alle informatie op als een spons. Ik kon er alleen maar beter van worden.”

Haar tip: als er een collega is met meer ervaring, gebruik dat dan. Je hoeft niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Soms is het misschien lastig om om hulp te vragen, maar weet dat jij daar beter van wordt, en het team dus uiteindelijk ook.

LEES OOK: 19 tekenen dat je volwassen bent – ook al voelt dat misschien niet zo